Μισθούς-μαμούθ λαμβάνουν τα μεγαλό-στελέχη ιταλικών εταιριών που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Τα χρήματα που παίρνουν μηνιαίως οι «τοπ μάνατζερ» –οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων, οι διευθύνοντες σύμβουλοι κ.ά.είναι μέχρι και κατά 84 φορές υψηλότεροι από εκείνους των υπάλληλων τους, σύμφωνα με έρευνα του ιταλικού τραπεζικού ιδρύματος Μediobanca.
Η εντυπωσιακή αυτή αναλογία ισχύει -συνήθως- όταν ο πρόεδρος της εταιρίας είναι και ο διευθύνων σύμβουλός της. Παράλληλα, οι απολαβές των διευθυνόντων συμβούλων, κατά μέσον όρο, σύμφωνα με την έρευνα αυτή είναι 48 φορές υψηλότερες από εκείνες των υπαλλήλων τους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ένας υπάλληλος μιας εταιρίας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο για να εξασφαλίσει το ποσό με το οποίο αμείβεται σε ένα χρόνο ένας κορυφαίο στέλεχός της πρέπει να εργάζεται επί 36 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Mediobanca, η διαφορά ανάμεσα στα εισοδήματα των ιταλών υπαλλήλων και των ηγετικών στελεχών των διαφόρων εταιριών τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει συνεχή αύξηση.
Όσον αφορά την «κατάσταση της υγείας» των ιταλικών τραπεζών, τονίζεται ότι οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έκλεισαν τους ισολογισμούς τους για το 2013 με ζημία για τρίτη συνεχή χρονιά: εμφάνισαν απώλειες της τάξης των 48 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σχετικά με την απασχόληση το τραπεζικό ίδρυμα Mediobanca υπενθυμίζει ότι ούτε πέρυσι η Ιταλία κατάφερε να βγει από το τέλμα της οικονομικής κρίσης: συνεχίσθηκε η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στον τριτογενή τομέα με μερική μόνον αύξηση στις βιομηχανίες που έχουν εξασφαλίσει σταθερό ποσοστό εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά.