Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν και κατά πόσον θα διατηρήσει στρατεύματά της στο Αφγανιστάν, ωστόσο καταγράφει ότι το επίπεδο της βίας στη χώρα συνεχίζει να είναι πάρα πολύ υψηλό, τόνισε χθες ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός ε.α. Λόιντ Όστιν.
Εκκρεμεί η λήψη απόφασης για το εάν θα αποσυρθούν οι ξένες δυνάμεις περί τα τέλη του Απριλίου, δυνάμει της συμφωνίας που έχει υπογράψει η Ουάσινγκτον με τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν.
«Είναι καθαρό πως η βία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο επί του παρόντος και ότι χρειάζεται να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αφγανών», ανέφερε ο κ. Όστιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο.
«Έχουμε δεσμευθεί να βάλουμε με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. Αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση, «δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις», διαβεβαίωσε.
Τα σχόλια του κ. Όστιν ακολούθησαν σύνοδο των υπουργών Άμυνας του NATO μέσω βιντεοδιάσκεψης, κατά την οποία υποσχέθηκε στους συμμάχους των ΗΠΑ ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αποσύρει ατάκτως, ή βιαστικά, τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν.
Την Παρασκευή η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε επίσης ότι τα μέλη της Μπούντεσβερ, των ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων, θα προετοιμαστούν να παραμείνουν κι άλλο στην εμπόλεμη χώρα αν χρειάζεται.
«Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να μείνει περισσότερο στο Αφγανιστάν εάν αυτό συμβάλλει στην επιτυχία της αποστολής», διαβεβαίωσε η κυρία Μέρκελ μιλώντας στη σύνοδο του Μονάχου για την ασφάλεια. «Η αποχώρηση (των στρατευμάτων) δεν πρέπει να καταλήξει στο να πάρει το πάνω χέρι η λάθος πλευρά», συμπλήρωσε.
Η αποστολή πρέπει να δώσει στις δημοκρατικές και φιλειρηνικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν μια ευκαιρία, έκρινε η ίδια.
Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2020 συμφωνία με τους Ταλιμπάν η οποία προβλέπει τη σταδιακή αποχώρηση όλων των δυνάμεων του NATO από τη χώρα. Σε αντάλλαγμα, οι ισλαμιστές αντάρτες δεσμεύθηκαν να μειώσουν το επίπεδο της βίας, να κόψουν όλους τους δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η αλ Κάιντα και να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Ωστόσο η ατλαντική συμμαχία ζυγίζει το τρέχον διάστημα το ενδεχόμενο να παρατείνει τη διάρκεια της αποστολής της, καθώς εκφράζονται φόβοι πως οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να αρπάξουν την εξουσία αν τα ξένα στρατεύματα αποχωρήσουν πρόωρα.