Άρχισε σήμερα στη Σόφια το συνέδριο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) στο οποίο οι σύνεδροι καλούνται να εκλέξουν το νέο αρχηγό τους ανάμεσα σε είκοσι εννέα υποψήφιους για το αξίωμα του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με Βούλγαρους αναλυτές, μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν και να αντικαταστήσουν τον απερχόμενο πρόεδρο Σεργκέι Στανίσεφ έχουν ο πρόεδρος της Βουλής Μιχαήλ Μίκοφ, η αντιπρόεδρος Μάγια Μανόλοβα, η βουλευτής Κορνηλία Νίνοβα και ο υπουργός Ενέργειας (σε παραίτηση) Ντραγκομίρ Στόινεφ.

Δεν αποκλείεται όμως το συνέδριο να καταλήξει στην εκλογή του δημοφιλούς ηθοποιού Στέφαν Νταναήλοφ, ο οποίος προβάλλεται από ορισμένους παράγοντες των σοσιαλιστών ως η πλέον κατάλληλη «ενδιάμεση λύση» για το ανανεωμένο προφίλ του ΒΣΚ στις επικείμενες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές , παρά την προχωρημένη ηλικία και τα προβλήματα υγείας του.

Ο Σεργκέι Στανίσεφ αφού έκανε απολογισμό για τα δεκατρία χρόνια στην προεδρία του κόμματος ζήτησε συγγνώμη για τυχόν λάθη που έχουν γίνει και ζήτησε την υποστήριξη των Βούλγαρων σοσιαλιστών για την υποψηφιότητα του για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) καθώς επίσης και για την προεδρία του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» που θα αποτελείται από το ΒΣΚ και οχτώ μικρότερα κομμουνιστικά, σοσιαλδημοκρατικά, εργατικά και άλλα κόμματα.

Διευκρίνισε, ότι αποφάσισε «να κάνει ένα βήμα μπροστά, ώστε να σφάλματά του να μην επιβαρύνουν το κόμμα », μετά την ήττα του ΒΣΚ στις ευρωεκλογές στις οποίες έχασε με διαφορά, μεγαλύτερη από δέκα ποσοστιαίες μονάδες από το συντηρητικό GERB.

Παρόλα αυτά οι σοσιαλιστές πρέπει να πάνε στις πρόωρες εκλογές, στις αρχές Οκτωβρίου, με το κεφάλι ψηλά και όχι σαν ηττημένο κόμμα, δήλωσε ο κ. Στανίσεφ, για να αποτρέψουν την προοπτική νέας διακυβέρνησης του GERB.

Αν το GERB κερδίσει τις εκλογές (όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις), οι Βούλγαροι, σύμφωνα με τον Στανίσεφ, θα αντιμετωπίσουν μια αυταρχική διακυβέρνηση και ένα αστυνομικό κράτος, και θα υποστούν πάγωμα των μισθών και των συντάξεων.

Ο Στανίσεφ άσκησε έντονη κριτική και στον μέχρι πρόσφατα εταίρο των σοσιαλιστών στη συμπολίτευση – το φιλελεύθερο «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ), το οποίο κατηγόρησε για αθέμιτα «πολιτικά παιχνίδια εξουσίας», στο πλαίσιο του πολιτικού συνασπισμού που υποστήριζε την κυβέρνηση του κ. Πλάμεν Ορεσάρσκι τους περασμένους δώδεκα μήνες.

Ο Στανίσεφ αιφνιδίασε τους συνέδρους κάνοντας έκκληση για διάλογο και για ενδεχόμενη προεκλογική συνεργασία με τη νεοϊδρυθείσα κεντροαριστερή παράταξη ABV του πρώην προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ με γνώμονα τη συγκρότηση κοινού μετώπου ενάντια στο GERB.

Στο πλαίσιο αυτό οι Βούλγαροι σχολιαστές υπενθυμίζουν, πως ο Σεργκέι Στανίσεφ είχε χαρακτηρίσει «προδοσία» την αποχώρηση από το κόμμα , στις αρχές της χρονιάς, του κ. Παρβάνοφ και άλλων ηγετικών στελεχών του ΒΣΚ , για την ίδρυση της παράταξης ABV, την οποία και κατηγόρησε για το ναυάγιο του ΒΣΚ στις ευρωεκλογές.

Οι σοσιαλιστές θα συνεχίζουν να στηρίζουν τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια όπως τον «south stream», το νέο πυρηνικό σταθμό «Μπέλενε», την διεύρυνση του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι», δήλωσε επίσης μεταξύ άλλων ο Σεργκέι Στανίσεφ.

Το όνομα του νέου προέδρου των Βούλγαρων σοσιαλιστών αναμένεται να γίνει γνωστό αργά το βράδυ ή αύριο, Δευτέρα.