Περισσότεροι από 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι φτωχοί ή βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.
Στην έκθεσή του για το 2014 που δημοσιοποιήθηκε στο Τόκιο, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) επικαλείται τις τιμές των τροφίμων και τις σφοδρές συγκρούσεις ως άλλες αιτίες επιδείνωσης της φτώχειας.
Παρότι παγκοσμίως η φτώχεια υποχωρεί, το UNDP προειδοποιεί για αυξανόμενες ανισότητες και «διαρθρωτικές αδυναμίες», οι οποίες συνιστούν σοβαρές απειλές στην καταπολέμηση της μάστιγας αυτής.
«Εξάλειψη της ακραίας φτώχειας δεν σημαίνει μόνο να φτάσουμε σε μηδενικό επίπεδο αλλά και να παραμείνουμε σε αυτό», επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ στην έκθεσή της υπό τον τίτλο «Αειφόρος Ανθρώπινη Πρόοδος: μείωση των αδυναμιών και οικοδόμηση της αντοχής».
«Πρέπει να προστατευτούν κυρίως όσοι απειλούνται από φυσικές καταστροφές, κλιματικές αλλαγές ή χρηματοπιστωτικούς κλυδωνισμούς. Όταν η μείωση των τρωτών αυτών σημείων τεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας μας για την ανάπτυξη, τότε μόνο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθεί αειφόρος πρόοδος».
«Η διασφάλιση της βασικής κοινωνικής προστασίας για τους φτωχούς όλου του κόσμου ενδεχομένως να στοιχίσει λιγότερο από το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ».
«Μια βασική κοινωνική προστασία είναι αντιμετωπίσιμη από οικονομικής άποψης, όσο οι χώρες χαμηλού εισοδήματος ανακατανέμουν πόρους και αυξάνουν τους εσωτερικούς τους πόρους, και με την υποστήριξη της κοινότητας των διεθνών δωρητών», προσθέτει η έκθεση σύμφωνα με την οποία σχεδόν 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν ημερησίως με ποσό που ισοδυναμεί με 1,25 δολάριο ή και λιγότερο.
Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε 91 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και 800 εκατομμύρια βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Η έκθεση επιμένει επίσης στο γεγονός ότι η ανεργία συχνά συνοδεύεται από την αύξηση της εγκληματικότητας, της βίας, της χρήσης ναρκωτικών και των αυτοκτονιών.
«Με την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των τρωτών σημείων, όλοι θα μπορούν να μοιραστούν την πρόοδο και η ανάπτυξη θα γίνει πιο ισομερής και βιώσιμη», γράφει στον πρόλογο της έκθεσης η επικεφαλής του UNDP, Ελεν Κλαρκ.