Η Λετονία έβαλε στη «μαύρη λίστα» τρεις νέους Ρώσους τραγουδιστές, απαγορεύοντάς τους την είσοδο στη χώρα, επειδή σε δηλώσεις τους για την ουκρανική κρίση εκφράστηκαν ευνοϊκά για το Κρεμλίνο, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρίγα.
«Σε αυτούς τους πλέον δραστήριους προπαγανδιστές, δεν υπάρχει κάποιος άλλος όρος για να τους χαρακτηρίσω, θα απαγορευτεί η είσοδος στη Λετονία», είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.
Οι τραγουδιστές αυτοί είχαν στηρίξει ενεργά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο, εξήγησε ο υπουργός.
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για τους Όλεγκ Γκαζμάνοφ, Γιόσιφ Κόμπζον και Άλλα Περφιλόβα, γνωστότερη ως Βαλέρια, που θα συμμετείχαν αυτήν την εβδομάδα σε έναν μουσικό διαγωνισμό στη Λετονία.
«Φυσικά οι άνθρωποι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν όμως θέλω να δώσω ένα σαφές στίγμα ότι οι άνθρωποι που προπαγανδίζουν τέτοιες απόψεις δεν είναι καλοδεχούμενοι σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει κάποιος θύλακας εντός της ΕΕ στον οποίο οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να συνεχίσουν την προπαγάνδα τους», πρόσθεσε ο υπουργός.
Η Ανελίτα Καμένσκα, υπεύθυνη του Λετονικού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διερωτήθηκε πάντως γιατί μπήκαν στο στόχαστρο οι συγκεκριμένοι τραγουδιστές και όχι άλλοι άνθρωποι του πνεύματος, όπως για παράδειγμα ο μαέστρος Βαλέρι Γκεργκίεφ.
Ο διάσημος μαέστρος και ένθερμος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα διεύθυνε μια συναυλία κλασικής μουσικής στην Όπερα της Ρίγας, υπενθύμισε η Καμένσκα.
Οι τρεις τραγουδιστές επρόκειτο να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ποπ τραγουδιού για νέους ερμηνευτές «Νέο Κύμα» που θα φιλοξενηθεί στη Γιουρμάλα, τη «Ριβιέρα της Βαλτικής».
Είναι εμπνευσμένος από τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον και προσελκύει χιλιάδες θεατές και καλλιτέχνες από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.
Η Λετονία, μια χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων, απέκτησε την ανεξαρτησία της από την πρώην ΕΣΣΔ το 1991 και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της είναι ρωσόφωνοι.