Mία διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων, την οποία είχαν απαγορεύσει οι γαλλικές αρχές, κατέληξε σε συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και αστυνομικών κοντά στο Παρίσι, ένα 24ωρο μετά τα επεισόδια στην πρωτεύουσα που ανάγκασαν τη γαλλική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τη στρατηγική της απαγόρευσης ορισμένων διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων.
Ρίψεις αντικειμένων εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, αυτοκίνητα πυρπολημένα, λεηλασίες σε ορισμένα καταστήματα: Το Σαρσέλ, ένα προάστιο που είναι γνωστό για την πολυπολιτισμικότητά του λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού, αποτέλεσε το θέατρο νέων επεισοδίων βίας που συνδέονται με τα γεγονότα στη Γάζα.
Η ένταση ξέσπασε έπειτα από μια ήρεμη διαδήλωση εκατοντάδων ανθρώπων υπέρ των Παλαιστινίων που η νομαρχία είχε απαγορεύσει. Νεαροί διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πυροτεχνήματα και καπνογόνα.
Νωρίτερα απόψε, οι νεαροί επιτέθηκαν εναντίον ενός φαρμακείου το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες την ώρα που ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πραγματοποιούσε περιπολίες από ψηλά.
Οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών έκαναν χρήση δακρυγόνων και έριξαν πλαστικές σφαίρες στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πλήθος, ενώ απέκλεισαν την πρόσβαση σε μια συναγωγή.
Κάποιοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των διαδηλωτών, που πήραν τον εξοπλισμό ενός εικονολήπτη τηλεοπτικού δικτύου, ενώ ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά.
Χθες, στο Μπαρμπέ, μία λαϊκή συνοικία βόρεια του Παρισιού σημειώθηκαν συγκρούσεις για πολλές ώρες μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών και των διαδηλωτών μετά την έναρξη μιας διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε έπειτα από το κάλεσμα ενός κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς και οργανώσεων υπέρ των Παλαιστινίων.
Συνολικά, 17 μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών τραυματίστηκαν και 44 άνθρωποι συνελήφθησαν.
Κοινό σημείο των επεισοδίων βίας στις δύο συνοικίες: ξέσπασαν με αφορμή την απαγόρευση διαδηλώσεων που είχαν επιβάλει οι αρχές την ώρα που πολλές πορείες, με την άδεια των αρχών, πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία χωρίς να υπάρξουν σοβαρά επεισόδια.
Στη Βιέννη, το Άμστερνταμ και τη Στοκχόλμη ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα πραγματοποιήθηκαν σήμερα και συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι.
Μόνο η Γαλλία απαγόρευσε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων της Γάζας, ένα πρωτοφανές μέτρο στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που δέχθηκε σφοδρή κριτική από την Αριστερά για μια πολιτική που κρίθηκε ως υπερβολικά «φιλοισραηλινή», δικαιολόγησε αυτήν την απαγόρευση- που δεν επιβλήθηκε σε όλες τις συγκεντρώσεις- από τον φόβο για ενδεχόμενα «προβλήματα στη δημόσια τάξη» και προκειμένου να εμποδίσει την έκφραση συνθημάτων ή τις ενέργειες αντισημιτικού χαρακτήρα.
Ορισμένοι βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης κατήγγειλαν «το λάθος» της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι η απαγόρευση της διαδήλωσης στο Παρίσι θα μπορούσε, σύμφωνα με το βουλευτή της κεντροδεξιάς Υβ Τζεγκό, να αποτελέσει ένα είδος «πρόκλησης».
Ακόμα και στο κυβερνών κόμμα, υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας. «Η απαγόρευση τροφοδότησε ενός είδους ριζοσπαστισμό» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος Ράζι Χαμάντι.
Μπροστά στις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης. «Αυτό που συνέβη χθες ακόμα στο Παρίσι, τα απαράδεκτα ξεσπάσματα δικαιολογούν ακόμα περισσότερο την επιλογή που έγινε» να απαγορεύσουμε τη διαδήλωση δήλωσε ο ίδιος.
Κατήγγειλε επιπλέον «έναν αντισημιτισμό μιας νέας μορφής» που «εξαπλώνεται στο Διαδίκτυο».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε την θέλησή του ότι «δεν θα ανεχτεί καμία ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδυση και πάλι του αντισημιτισμού και του ρατσισμού».