Στο 1,846 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που συγκεντρώθηκε στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών που έγινε στις Βρυξέλλες για την ανάκαμψη της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τις δύο χώρες τον Μάιο.
Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανακοίνωσε στο τέλος των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης ότι για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξασφαλίστηκε δέσμευση για χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 809 εκ. ευρώ και για τη Σερβία οικονομική βοήθεια 995,2 εκ. ευρώ και επιπλέον θα διατεθούν 41 εκ. ευρώ για διασυνοριακές δράσεις.
Η οικονομική βοήθεια θα διατεθεί για την ανοικοδόμηση σπιτιών και δημόσιων κτιρίων, την ταχεία αποκατάσταση των συστημάτων υδροδότησης και παροχής ενέργειας και για τη στήριξη των κατοίκων που παραμένουν άστεγοι. Επιπλέον οι πόροι θα διοχετευθούν σε έργα διαχείρισης υδάτων, προστασίας από τις καταστροφές και την ανακατασκευή μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών που θα επιβλέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Βοσνία και η Σερβία ανήκουν στην ίδια λεκάνη απορροής ποταμού, για αυτό απαιτείται αποτελεσματική περιφερειακή συνεργασία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα αναχώματα και τα φράγματα θα πρέπει να ανακατασκευαστούν με βάση τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και η Επιτροπή, θα συγκαλέσει περιφερειακή συνάντηση το φθινόπωρο για να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας περιφερειακής στρατηγικής για αντιμετώπιση των πλημμυρών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής οι ζημιές που προκλήθηκαν τον περασμένο Μάιο στη Σερβία και στη Βοσνία, όταν από τις καταρρακτώδεις βροχές υπερχείλισαν ποταμοί και τα νερά παρέσυραν δρόμους, γέφυρες και σπίτια υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ στη Βοσνία και 1,5 δισ. ευρώ στη Σερβία.
«Η Σερβία και η Βοσνία δεν είναι μόνες τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες και η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει. Είδα με τα μάτια μου τις συνέπειες των πλημμυρών» τόνισε η κ. Γκεοργκίεβα. Ανέφερε μάλιστα ότι οι ομάδες διάσωσης έκαναν θαύματα και ότι τα μέλη τους παρέμεναν άγρυπνα έως και 48 ώρες.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε τόνισε ότι την ευθύνη για την ανασυγκρότηση έχουν πρώτα απ’ όλα η Σερβία και η Βοσνία που πρέπει να ενταχθούν σε περιφερειακά και ευρωπαϊκά προγράμματα προστασίας από φυσικές καταστροφές.
«Η πρόληψη είναι λιγότερη δαπανηρή από την αποκατάσταση μετά το ατύχημα», ανέφερε ο κ. Φίλε υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που επλήγησαν έχουν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα και ανήγγειλε ότι σε έξι μήνες θα διεξαχθεί διάσκεψη στην οποία θα γίνει αποτίμηση του τρόπου με τον οποίο θα αξιοποιηθούν οι πόροι.
Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς τόνισε ότι η ανασυγκρότηση της Σερβίας και της Βοσνίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες θα είναι δυνατή μόνον αν υπάρξει συνεργασία και ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη και τη στήριξη.
Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς είπε ότι οι οικονομικές ζημιές από τις πλημμύρες υπολογίζονται σε 2,1 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 15% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας σημειώνοντας ότι επλήγησαν περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας, ο γεωργικός τομέας και οι μεταφορές.
Περισσότεροι από 80 δήμοι μετρούν ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις και 100.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την αλληλεγγύη και τη στήριξη στη Σερβία και στη Βοσνία.
«Η Σερβία δεν ξεχνά την ευεργεσία, έχει αναγείρει μνημείο σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη Γαλλία για τη βοήθεια στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα τιμήσει επάξια με μνημείο σε μία από τις πόλεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες αυτή την άνευ προηγουμένου συμπαράταξη όλου του κόσμου με το λαό μας. Θα είναι μία προειδοποίηση να σεβόμαστε τη φύση, αλλά και το μνημείο που θα απαθανατίσει την ανθρώπινη αλληλεγγύη-την αρετή για την οποία είμαστε όλοι μαζί περήφανοι. Γνωρίζω το λαό μου, αυτή την καλοσύνη σας οι απόγονοί μας δεν θα την ξεχάσουν» τόνισε ο κ. Νίκολιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι με βάση την έκθεση που συντάχθηκε σε συνεργασία με την ΕΕ και τον ΟΗΕ οι ζημιές από τις πλημμύρες στη Σερβία ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ και ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στις κατοικίες, σε νοσηλευτικά ιδρύματα, σε σχολεία, στη γεωργία, στο σύστημα προστασίας από τις πλημμύρες, στην ενέργεια και στο μεταλλευτικό τομέα, στην υδροδότηση, στις μεταφορές και στις επικοινωνίες.