Η Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM) προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2021, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς του Προσκοπισμού στην ενδυνάμωση εκατομμυρίων νέων σε όλο το κόσμο για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και υγιούς διαλόγου στις κοινωνίες που δραστηριοποιείται, τονίζεται σε ανακοίνωση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Από την ίδρυσή του το 1907, ο Προσκοπισμός μέσω των εθελοντικών προγραμμάτων του έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Μέσω του συστήματος δια βίου μάθησης που ακολουθεί, έχει επιτρέψει σε νέες και νέους με ηγετικές ικανότητες και δεξιότητες να προωθήσουν την ειρήνη, το σεβασμό, την αμοιβαία κατανόηση και την βοήθεια στο συνάνθρωπο στις Κοινωνίες που δραστηριοποιείται. Ο Προσκοπισμός βοηθά στην οικοδόμηση μιας διαρκούς κουλτούρας ειρήνης, ενσωματώνοντας τις ιδέες της ομαδικής εργασίας, της ενότητας και της διαπολιτισμικής κατανόησης στο Πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του για τη Νεολαία».
Μόνο την τελευταία δεκαετία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η εμβληματική πρωτοβουλία του World Scouting Messengers of Peace έχει εμπνεύσει τους Προσκόπους σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση στις χώρες τους, συμβάλλοντας στην ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργώντας πάνω από 16.000.000 πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. «Παράλληλα, οι Πρόσκοποι ως υπερήφανοι πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε, μόνο στην Ελλάδα κάθε χρόνο υλοποιούν 1.200 δράσεις κοινωνικής παρέμβασης και ευαισθητοποίησης», συμπληρώνεται.
Περισσότερα για τους Προσκόπους θα βρείτε στα: www.gineproskopos.gr και www.scouts4sdgs.gr
Κείμενο με στοιχεία από το: www.scout.org
Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο