Να επανεξετάσει την απόφασή του να αφεθεί ελεύθερος ισλαμιστής που είχε καταδικαστεί για την απαγωγή και τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ ζητεί η κυβέρνηση του Πακιστάν, με προσφυγή της στο Ανώτατο δικαστήριο.
Τη βαθιά τους ανησυχία για την απόφαση είχαν εκφράσει χθες οι ΗΠΑ.
Τμήμα του δικαστηρίου αποτελούμενο από τρεις δικαστές απάλλαξε χθες, Πέμπτη, από τις κατηγορίες που τους βαραίνουν, τον γεννημένο στη Βρετανία Άχμαντ Όμαρ Σαΐντ Σέιχ και τους τρεις συγκατηγορούμενούς του, που είχαν κριθεί ένοχοι το 2002 για την απαγωγή και τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.
Το δικαστήριο διέταξε την άμεση απελευθέρωση του ισλαμιστή και των συγκατηγορούμενών του αν δεν κατηγορούνται σε άλλη υπόθεση.
Η κυβέρνηση στη νότια επαρχία Σιντ κατέθεσε αίτημα ζητώντας από το ανώτατο δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφασή του, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ο δικηγόρος της οικογένειας του Περλ Φάιζαλ Σιντίκι και ο κυβερνητικός εισαγγελέας της Σιντ.
«Έχουμε καταθέσει τρεις αιτήσεις αναθεώρησης», δήλωσε ο εισαγγελέας Φαΐζ Σαχ, εξηγώντας πως ζητείται η ανάκληση της αθώωσης και η επαναφορά της θανατικής ποινής σε βάρος του Σέιχ.
Ο Περλ, 38 ετών, ερευνούσε το θέμα των ισλαμιστικών δικτύων στο Καράτσι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν εξαφανίστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2002. Βίντεο με τον αποκεφαλισμό του παραδόθηκε έναν μήνα μετά στο προξενείο των ΗΠΑ στο Καράτσι.
Οι γονείς του δήλωσαν σοκαρισμένοι μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «προσβολή στα θύματα της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο, περιλαμβανομένου του Πακιστάν».
Η Ουάσινγκτον είναι επίσης έτοιμη να ασκήσει δίωξη εναντίον του Σέιχ στις ΗΠΑ, είπε ο Μπλίνκεν.
Δικαστήριο μετέτρεψε πέρυσι τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στον Σέιχ σε ισόβια κάθειρξη και απάλλαξε από τις κατηγορίες τους τρεις συγκατηγορούμενούς του, επικαλούμενο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.
Η κυβέρνηση και οι γονείς του Περλ προσέφυγαν εναντίον της απόφασης αυτής και ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επαναφέρει τη θανατική ποινή, αίτημα που απορρίφθηκε χθες.