Για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή καταδίκασε την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον θάνατο ενός Κούρδου, που προήλθε από ανηλεή ξυλοδαρμό του κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης του από αστυνομικούς.

Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εκδικάζοντας την προσφυγή 13 συγγενών του Μετίν Γιουρτσεβέρ, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που του προκάλεσαν τούρκοι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης του τον Νοέμβριο του 1998, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και την υποχρέωσε να καταβάλλει στους συγγενείς του ποσό 65.000 ευρώ ως ηθική βλάβη και να πληρώσει 6.000 ευρώ περίπου για τα δικαστικά έξοδα.

Ο Μετίν συνελήφθη από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Τουρκίας την 19η Νοεμβρίου 1998 στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του κουρδικού αριστερού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HADEP), την ίδια ημέρα όπου είχαν πραγματοποιηθεί πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Ιταλία, σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Προφυλακίσθηκε και ξυλοκοπήθηκε αγρίως από αστυνομικούς φύλακες του. Την επομένη μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για θρόμβωση της κοιλιακής αορτής, κατά την διάρκεια της οποίας πέθανε.

Σύμφωνα με την ιατρική έκθεση που συντάχθηκε, ο θάνατος του προήλθε εξαιτίας του ανηλεούς ξυλοδαρμού του, που του προκάλεσαν βαριά τραύματα στον θώρακα και στο σώμα.

Ασκήθηκε δίωξη σε βάρος 16 αστυνομικών που εμπλέκονταν στην υπόθεση, αλλά την 26η Δεκεμβρίου 2013 τουρκικό κακουργιοδικείο απάλλαξε τους κατηγορούμενους θεωρώντας μη επαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία.

Δεκαέξι χρόνια μετά τον θάνατο του Μετίν, οι συγγενείς του δικαιώθηκαν σήμερα από το ΕΔΑΔ το οποίο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.