Πραγματοποίηση συνόδου για αύριο Σάββατο με θέμα την ουκρανική κρίση πρότεινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία, η πρόταση αναφέρει πως θα πρέπει να συνέλθει η ομάδα επαφής για την ουκρανική κρίση, η οποία απαρτίζεται από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον ΟΑΣΕ, με την συμμετοχή των αυτονομιστών που πρόσκεινται στην Ρωσία.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, ο Ποροσένκο πρότεινε τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής της συνόδου της ομάδας επαφής, για την οποία υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία την Τετάρτη στο Βερολίνο, και αναμένει την επιβεβαίωση της άλλης πλευράς, προσθέτει η ουκρανική προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέθεσε στην Άστον την κατάσταση στο Ντονμπάς και εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να μην ανανεώσει την κατάπαυση του πυρός, η οποία δεν έγινε σεβαστή από τους αυτονομιστές, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Σήμερα «η Ουκρανία υφίσταται λιγότερες απώλειες από τότε που ίσχυε η κατάπαυση του πυρός. Από την πλευρά των ανταρτών κανείς δεν έχει σταματήσει τα πυρά», σημείωσε.
Η Άστον διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των 28 χωρών μελών της ΕΕ.
Όσον αφορά την σύνοδο της ομάδας επαφής κυκλοφόρησαν σήμερα διάφορες αποκλίνουσες πληροφορίες.
Σύμφωνα με πηγή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η σύνοδος αυτή αναμένεται να διεξαχθεί στο Ντονέτσκ, το οποίο αποτελεί ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών.
Από την πλευρά των αυτονομιστών, ο «αντιπρόεδρος της κυβέρνησης» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Αντρέι Πούργκιν δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα η σύνοδος αυτή να πραγματοποιηθεί στο Μινσκ, στην Λευκορωσία.
Ο ίδιος εξήγησε σε δηλώσεις που έκανε στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι οι εκπρόσωποι του Κιέβου θα αρνηθούν να μεταβούν στο Ντονέτσκ για λόγους ασφαλείας, ενώ αυτοί των αυτονομιστών δεν μπορούν να μεταβούν σε μια χώρα της ΕΕ λόγω των κυρώσεων που ισχύουν εκεί εναντίον τους.
«Ως εκ τούτου το Μινσκ θα ήταν μια συμβιβαστική λύση που θα μπορούσε να βολέψει όλο τον κόσμο», κατέληξε.