Ο πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία ηγήθηκε χιλιάδων ανθρώπων που πραγματοποίησαν πορεία στη Λίμα χθες Παρασκευή για να απαιτήσουν από το βορειοαμερικάνικο Πανεπιστήμιο Γέιλ να επιστρέψει αρχαιολογικούς θησαυρούς από το Μάτσου Πίτσου που περιήλθαν στην κατοχή του στις αρχές του 20ού αιώνα.
Άλλοι 4.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Κούσκο, πρώην πρωτεύουσα των Ίνκας, περίπου 120 χλμ. από το Μάτσου Πίτσου.
Η κυβέρνηση του Περού εκτιμά ότι το Γέιλ έχει πάνω από 40.000 αντικείμενα τεχνήματα, κεραμικά, απολιθώματα, οστά κ.λπ.,από τον αρχαιολογικό χώρο των Ίνκας στις Άνδεις.
Το πανεπιστήμιο λέει ότι έχει περίπου 5.500 αντικείμενα, περίπου 330 εκ των οποίων έχουν μουσειακή αξία.
Τα αντικείμενα είχε βγάλει από το Περού από το 1912 ως το 1916 ο εξερευνητής Χάιραμ Μπίνγκαμ, ο οποίος φέρεται να είχε “επανανακαλύψει” το Μάτσου Πίτσου το 1911. Η χώρα των Άνδεων λέει ότι είχαν παραχωρηθεί στο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Νιου Χέιβεν στο Κονέτικατ υπό μορφή δανεισμού για 18 μήνες αλλά δεν επιστράφηκαν ποτέ.
Το Γέιλ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιστρέψει τα αντικείμενα στο Περού υπό την προϋπόθεση ότι θα συντηρούνται και θα φυλάσσονται σωστά, εάν η Λίμα πάψει να απειλεί με προσφυγές στην δικαιοσύνη.
Ο Γκαρσία έστειλε μια επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα ζητώντας τη βοήθειά του ώστε τα αντικείμενα να επιστραφούν στο Περού χωρίς όρους. «Τα αντικείμενα πρέπει να επιστραφούν στο Μάτσου Πίτσου πριν περάσει ένας αιώνας», είπε ο Γκαρσία, που συμμετείχε στην πορεία μαζί με μέλη της κυβέρνησής του και του Κογκρέσου, στους συγκεντρωμένους. «Ο νόμος είναι στην δική μας πλευρά, και το ίδιο και ο Περουβιανός λαός, ο οποίος υπέστη τη λεηλασία της πολιτισμικής του κληρονομιάς».
Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πανό που έγραφαν «Γέιλ, δώσε πίσω τα αρχαία του Μάτσου Πίτσου».
Στελέχη του αμερικάνικου πανεπιστημίου απέφυγαν να κάνουν σχόλια για το θέμα. Ο Γκαρσία δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται με το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Υπέρ του αιτήματος του Περού είχε ταχθεί προ ημερών ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.
Το Περού είναι διάστικτο από αρχαιολογικούς χώρους και πασχίζει εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη αρχαιοκαπηλία και το λαθρεμπόριο τεχνημάτων, απολιθωμάτων κ.λπ. αντικειμένων, ανυπολόγιστης αξίας.