Κινέζοι γιατροί έχουν καταγραφεί κρυφά να ομολογούν ότι γνώριζαν πόσο επικίνδυνος ήταν ο κορονοϊός όταν άρχισε να σπέρνει τον τρόμο στην Ουχάν, αλλά τους είπαν να πουν ψέματα. Επαγγελματίες στον τομέα της υγείας στην κινεζική πόλη υποστηρίζουν ότι γνώριζαν για τους θανάτους από τον ιό από τον Δεκέμβριο του 2019, όμως η Κίνα ενημέρωσε σχετικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στα μέσα Ιανουαρίου.
Συνειδητοποίησαν ακόμη ότι ο ιός περνούσε από άνθρωπο σε άνθρωπο όμως στα νοσοκομεία είχε δοθεί η οδηγία «να μην πουν την αλήθεια» και οι εκκλήσεις να μην γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις απορρίφθηκαν διότι οι Αρχές ήθελαν «να παρουσιάσουν την εικόνα μιας αρμονικής και ευημερούσας κοινωνίας».
Τα παραπάνω αναφέρουν οι νέες μαρτυρίες, που θα προβληθούν στο ντοκιμαντέρ του ITV με τον τίτλο «Outbreak: The Virus That Shook The World». Στο ντοκιμαντέρ, όπως μεταδίδει η Daily Mail, παρουσιάζεται η μαρτυρία αυτή που έρχεται σε αντίθεση με την άρνηση της Κίνας, η οποία κατηγορείται ότι συγκάλυψε την επιδημία στο ξεκίνημά της.
Το νέο ντοκιμαντέρ έρχεται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που νέα ανεξάρτητη έρευνα αναφέρει πως «ΠΟΥ και Κίνα θα μπορούσαν να δράσουν νωρίτερα στην αρχή της πανδημίας». Προ ημερών επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ερευνήσει πλήρως το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να διέφυγε κατά λάθος από εργαστήριο στην Ουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας της COVID.
Η Κίνα ενημέρωσε για πρώτη φορά τον ΠΟΥ για 27 περιπτώσεις της άγνωστης τότε ασθένειας στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ οι πρώτοι θάνατοι αναφέρθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου.
Κινέζοι γιατροί όμως που καταγράφηκαν κρυφά από πολίτη – δημοσιογράφο λένε ότι γνώριζαν από πιο πριν ότι ο ιός ήταν θανατηφόρος. «Στην πραγματικότητα, στα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, ο συγγενής κάποιου που γνωρίζω πέθανε από τον ιό. Αρκετοί από αυτούς που ζούσαν μαζί του μολύνθηκαν, ανάμεσά τους και άνθρωποι που ξέρω», αναφέρει ένας γιατρός.
Στις 12 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ έλεγε πως «δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο» και είχε «διαβεβαιώσεις για την ποιότητα της κινεζικής απάντησης».
Ωστόσο, οι Κινέζοι γιατροί λένε: «Όλοι αισθανόμασταν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία αμφιβολία για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο». Σύμφωνα με μια μαρτυρία, γιατροί που συμμετείχαν σε μίτινγκ σε νοσοκομείο έλαβαν την οδηγία «να μη μιλήσουν» για την πραγματική φύση της μετάδοσης.
«Ξέραμε ότι ο ιός μεταφερόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά όταν συμμετείχαμε σε ένα μίτινγκ στο νοσομείο, μας είπαν να μη μιλήσουμε. Οι τοπικοί ηγέτες είπαν στα νοσοκομεία να μην πουν την αλήθεια».
Στις 21 Ιανουαρίου, όταν ο ΠΟΥ εξέδωσε την πρώτη αναφορά για τον ιό, η ασθένεια είχε μολύνει τουλάχιστον 278 ανθρώπους την Κίνα και είχε εξαπλωθεί σε ακόμη τρεις χώρες.