Το Ισραήλ μετακινεί στρατεύματα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού προς νότον, προς τη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας από την οποία εκτοξεύθηκαν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού ιστοτόπου ynet, ενώ η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασε από τη Βιέννη τόσο τους Παλαιστινίους όσο και τους Ισραηλινούς για την αναζωπύρωση της βίας.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Τελ Αβίβ δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες για μετακινήσεις ισραηλινών στρατευμάτων προς τη Γάζα. «Δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες για ανάπτυξη στρατευμάτων», δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 14 ρουκέτες και βλήματα όλμου έχουν πέσει στο Ισραήλ από τα μεσάνυχτα, δήλωσε. Οι σειρήνες συναγερμού ηχούσαν σε όλη τη διάρκεια της νύκτας και του πρωινού σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ.

Τουλάχιστον δύο σπίτια στο Σντερότ, λίγο βορειοανατολικά από τη Λωρίδα της Γάζας, επλήγησαν άμεσα. Κάτοικοι είπαν πως μια ρουκέτα έπεσε κατ’ ευθείαν στο υπνοδωμάτιο μιας οικογένειας το οποίο και κατέστρεψε, αλλά η μητέρα και τα παιδιά κρύβονταν σ’ ένα καταφύγιο.

Στη Βιέννη, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε προς δημοσιογράφους πως «από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάζω κατηγορηματικά αυτές τις επιθέσεις με ρουκέτες και ακόμη ειδικότερα καταδικάζω τις υπερβολικές πράξεις αντεκδίκησης του Ισραήλ».

«Ανησυχώ εξαιρετικά μ’ αυτό που συμβαίνει», πρόσθεσε μιλώντας στο περιθώριο μιας διάσκεψης.

Η Πιλάι καταδίκασε το φόνο ενός έφηβου Παλαιστινίου, το πτώμα του οποίου βρέθηκε χθες, Τετάρτη, στην Ιερουσαλήμ.

«Είναι απαίσιο, αλλά τώρα έχουμε μια απαγωγή και φόνο ενός νέου Παλαιστίνιου. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει. Αυτό το επίπεδο αντεκδίκησης είναι υπερβολικό και αυτό συμβαίνει όταν κυβερνήσεις δεν σέβονται το κράτος δικαίου, όταν οι ίδιες οι κυβερνήσεις καταφεύγουν σε υπερβολικές μορφές αντεκδίκησης», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής.