Το Νότιο Σουδάν κινδυνεύει να πληγεί από λιμό εντός των προσεχών εβδομάδων, εάν δεν οργανωθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μεγάλης κλίμακας, προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις.
«Εάν ο εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν συνεχισθεί και δεν αυξηθεί η βοήθεια, τότε είναι πιθανόν ότι μέχρι τον Αύγουστο, συγκεκριμένες περιοχές του Νοτίου Σουδάν θα πληγούν από λιμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Disasters Emergency Committtee (Επιτροπή Άμεσης Αντιμετώπισης Καταστροφών, DEC, Βρετανία).
Χιλιάδες, πιθανόν και δεκάδες χιλιάδες, άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο έχουν εκτοπισθεί από την έναρξη του πολέμου, στα μέσα του Δεκεμβρίου 2013, στο νεότερο κράτος του κόσμου.
Τα Ηνωμένα Έθνη δεν διαθέτουν προς το παρόν παρά το 40% των αναγκαίων πόρων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας: λείπουν περισσότερα από 760 εκατομμύρια ευρώ.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος λιμού σε ορισμένες περιοχές. Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες ακραίας επισιτιστικής κρίσης», προειδοποίησε εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, η επισιτιστική κρίση στο Νότιο Σουδάν δεν οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά στον εμφύλιο πόλεμο και στις συνέπειές του επί της αγροτικής παραγωγής.
Η DEC στην οποία συμμετέχουν η Oxfam και η Save the Children διαθέτει λιγότερο από το ήμισυ των πόρων που απαιτούνται ώστε η επισιτιστική κρίση που πλήττει το Νότιο Σουδάν να μην μετατραπεί σε λιμό, δήλωσε ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Σάκεχ Σαΐντ.
Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στα μέσα Δεκεμβρίου 2013 ανάμεσα στα, πιστά στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ, στρατεύματα και τις ανταρτικές δυνάμεις του Ρικ Μασάρ συνοδεύτηκαν από αγριότητες και σφαγές.
Οι εμπόλεμες πλευρές κατέληξαν στις 10 Ιουνίου για τρίτη φορά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και δεσμεύθηκαν για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε διάστημα 60 ημερών, αλλά οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν διακοπεί και οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη χώρα που ιδρύθηκε το 2011.