Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στην ομιλία σχετικά με το εξάμηνο της ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία έκανε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, έκανε αρκετές αναφορές στην Ελλάδα.
«Σήμερα ολοκληρώθηκε η ελληνική προεδρία και η σκυτάλη πέρασε από την Ελλάδα στην Ιταλία. Μας έρχεται στο νου λοιπόν μια σημαντική σχέση και κληρονομιά: από τον Περικλή στον Κικέρωνα, από την ελληνική στη ρωμαϊκή αγορά, από τον αρχαίο ναό στην εκκλησία, από τον Παρθενώνα στο Κολοσσαίο. Σήμερα όμως δεν τα αναστοχαζόμαστε όλα αυτά, επικεντρωνόμαστε στα σπρεντ, στην χρηματοοικονομική κρίση, στις δυσκολίες. Αυτά είναι τραύματα που επουλώνονται πολύ δύσκολα και τα οποία ασφαλώς δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε», ανέφερε ο Ρέντσι.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε ότι «αν η Ευρώπη τραβούσε σήμερα μια φωτογραφία selfie το πρόσωπό της θα ήταν κουρασμένο, με έκφραση βαριεστημένη, παραίτησης».
Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί την ψυχή της» και να δώσει βάρος στην «σημασία της συνύπαρξης».
Η χώρα του στηρίζει την Ένωση με μεγαλύτερο ποσό από εκείνο που λαμβάνει ετησίως, είπε.
Το Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου ηγείται, επισήμανε εξάλλου, έλαβε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων από κάθε άλλη πολιτική δύναμη στη χώρα του στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.
«Είπαμε με σαφήνεια ότι τα προβλήματά μας δεν δημιουργήθηκαν εξαιτίας της Ευρώπης και ζητήσαμε πρώτα από όλα από τον εαυτό μας να προχωρήσει με δύναμη στις αναγκαίες αλλαγές», εξήγησε ο Ρέντσι.
«Δεν ζητάμε να αλλάξουν οι κανόνες, αλλά θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε υπογράψει ένα Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά και Ανάπτυξης, και ότι χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει μέλλον», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, καλώντας την Ευρώπη να καλύψει την διαφορά, σε ότι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης με πολλές άλλες χώρες και γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη μας.
Ο Ματέο Ρέντσι είπε πως θέλει μια «έξυπνη Ευρώπη» και εκτίμησε πως «χωρίς τη Βρετανία», η ΕΕ θα είναι «οπωσδήποτε φτωχότερη».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, αναφέρθηκε στις συνεχείς αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη, και στην ανάγκη, σχετικά με τις τραγικές αυτές εξελίξεις να σταματήσουν «οι σφαγές και οι θάνατοι στην Μεσόγειο» .
«Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα με την Frontex Plus, αλλά, πρώτα από όλα, πρέπει να ενισχύσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρώπης, ιδίως σε ότι αφορά την ανθρώπινη παράμετρο», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού.
Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο Ρέντσι τόνισε ότι «Η Ιταλία θέλει να ενισχύσει την φωνή της Ευρώπης». Έκανε λόγο για το αίτημα της «ελευθερίας» στην Ουκρανία, στην ανάγκη να μην συνεχισθεί η αντιπαράθεση με την Ρωσία, στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού σε ένα ανεξάρτητο κράτος αλλά και «στο δικαίωμα και στο χρέος του Ισραήλ να εξασφαλίσει χωρίς αμφισβητήσεις την ύπαρξη του».
Κλείνοντας την παρέμβασή του και επανερχόμενος στη σχέση Ελλάδας-Ιταλίας ο Ρέντσι τόνισε ότι «η γενιά του πρέπει να ταυτιστεί με τον Τηλέμαχο, να δείξει ότι είναι αντάξια της κληρονομιάς που έλαβε»: δεν μπορεί να ασχοληθεί απλά και μόνον «με θέματα νομισματικής πολιτικής», επιβάλλεται αντιθέτως «να φανεί αντάξια κληρονόμος, να διασφαλίσει την παράδοσή της Ευρώπης».