Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, δήλωσε σήμερα πως η πρόσφατη ανακήρυξη από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (πρώην Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, ΙΚΙΛ) χαλιφάτου συνιστά έναν λόγο για να σημάνει συναγερμός στην περιοχή.
«Το χαλιφάτο στέλνει ένα μήνυμα στις χώρες της περιοχής ότι έχουν εισέλθει στον κόκκινο κύκλο», πρόσθεσε ο Μάλικι στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό του διάγγελμα, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ιστότοπο Alsumaria News.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που εμποδίζουν τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, μια ημέρα μετά την διεξαγωγή της πρώτης συνεδρίασης του ιρακινού κοινοβουλίου, η οποία δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία όσον αφορά τις υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις για τις οποίες αναμένεται να αποφασίσει.
«Μια κατάσταση αδυναμίας προέκυψε, αλλά Θεού θέλοντος στην επόμενη συνεδρίαση (η οποία προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη) θα την ξεπεράσουμε με συνεργασία, ομόνοια και ανοιχτό πνεύμα και θα επιλέξουμε τα πρόσωπα και τους μηχανισμούς που θα οδηγήσουν σε μια πολιτική διαδικασία βάσει των δημοκρατικών μηχανισμών», σημείωσε ο Μάλικι.
Η χθεσινή συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον νέο πρόεδρο του σώματος και μια νέα προγραμματίζεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα αν υπάρξει σχετική συμφωνία.
Οι νέοι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 30ής Απριλίου προβλέπεται να αναδείξουν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και στην συνέχεια εντός 30 ημερών τον πρόεδρο του Ιράκ, ο οποίος και θα ορίσει τον πρωθυπουργό.
Ο Μάλικι απέρριψε εξάλλου σήμερα την επιθυμία των Κούρδων να διατηρήσουν τα εδάφη τα οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους λόγω της προέλασης των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν για να επιβάλει ένα τετελεσμένο, όπως έκανε η περιοχή του Κουρδιστάν», σημείωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ, αναφερόμενος κυρίως στο Κιρκούκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης και πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα επαρχίας του Ιράκ.«Αυτό το απορρίπτουμε», σημείωσε.
Οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν στις 12 Ιουνίου υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ, μετά την υποχώρηση του ιρακινού στρατού λόγω της προέλασης των σουνιτών τζιχαντιστών.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναφερόταν στις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος δήλωσε ότι ο έλεγχος του Κιρκούκ και άλλων πόλεων, τον οποίο πήραν οι κουρδικές δυνάμεις, δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί.
Ο Μπαρζανί εξέφρασε επίσης χθες σε συνέντευξή του στο BBC την επιθυμία να διοργανωθεί τους ερχόμενους μήνες ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.
Ο Μάλικι δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι χορηγεί αμνηστία στα πρόσωπα που εμπλέκονται σε ενέργειες κατά του κράτους, σε μια εμφανή προσπάθεια να σταματήσει την υποστήριξη προς τους σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους.
«Ανακοινώνω μια αμνηστία για όλες τις φυλές και τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε ενέργειες κατά του κράτους», αλλά έχουν τώρα «λογικευθεί», με εξαίρεση αυτούς που έχουν διαπράξει φόνους, κατέληξε ο Μάλικι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.