Οι δυσκολίες χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με υλικοτεχνικά προβλήματα και προβλήματα ασφάλειας σε ορισμένες χώρες, έχουν επιφέρει περικοπές στις μερίδες τροφίμων για τους σχεδόν 800.000 πρόσφυγες στην Αφρική, με αποτέλεσμα να απειλούνται με επιδείνωση τα ήδη απαράδεκτα επίπεδα υποσιτισμού οξείας μορφής, ελλιπούς ανάπτυξης και αναιμίας, ιδιαίτερα στα παιδιά, προειδοποίησαν την Τρίτη οι επικεφαλής του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης (WFP) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησαν σήμερα ότι.

Απευθυνόμενοι σε κυβερνητικούς εκπροσώπους σε μια συνάντηση στη Γενεύη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Ertharin Cousin και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres απηύθυναν επείγουσα κοινή έκκληση για 186 εκατομμύρια δολάρια που θα επιτρέψουν στο WFP να αποκαταστήσει την ποσότητα των μερίδων και θα αποτρέψει περαιτέρω μειώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία χρειάζεται 39 εκατομμύρια δολάρια για τη διατροφική υποστήριξη που παρέχει σε υποσιτισμένους και ευάλωτους πρόσφυγες στην Αφρική.

«Πολλοί πρόσφυγες στην Αφρική εξαρτώνται από τα τρόφιμα του WFP για την επιβίωσή τους και τώρα υποφέρουν εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης», δήλωσε ο Cousin. «Γι αυτό κάνουμε έκκληση προς τα κράτη-δωρητές να βοηθήσουν όλους τους πρόσφυγες –οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά – να έχουν αρκετή τροφή ώστε να είναι υγιείς και να μπορέσουν να χτίσουν το μέλλον τους».

Όπως τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των WFP και της Ύπατης Αρμοστείας, σε όλη την Αφρική, 2,4 εκατομμύρια πρόσφυγες σε περίπου 200 μέρη σε 22 χώρες εξαρτώνται από την τακτική επισιτιστική βοήθεια του WFP. Αυτή τη στιγμή, το ένα τρίτο των προσφύγων αυτών έχουν δει μειώσεις στις μερίδες τους. Ανάμεσά τους και οι πρόσφυγες στο Τσαντ που αντιμετωπίζουν περικοπές της τάξης του 60 τοις εκατό.

Οι προμήθειες έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό για περίπου 450.000 πρόσφυγες σε απομακρυσμένους καταυλισμούς και άλλες περιοχές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν. Άλλοι 338.000 πρόσφυγες στη Λιβερία, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Μοζαμβίκη, τη Γκάνα, τη Μαυριτανία και την Ουγκάντα έχουν δει τις μερίδες τους να μειώνονται από πέντε έως 43 τοις εκατό.

Επιπλέον, μια σειρά από απρόσμενες, προσωρινές μειώσεις στις μερίδες έχουν επηρεάσει καταυλισμούς σε διάφορες χώρες από τις αρχές του 2013 έως και το 2014, μεταξύ αυτών την Ουγκάντα, την Κένυα, την Αιθιοπία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και το Καμερούν. Κάποιες περικοπές οφείλονταν επίσης στην έλλειψη ασφάλειας η οποία επηρέασε τις διανομές.