Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές εκτέλεσαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ έναν πρώην διακινητή ναρκωτικών, ο οποίος είχε νοσήσει με COVID-19, ενώ πρόκειται να εκτελέσουν απόψε έναν ακόμη θανατοποινίτη, μόλις πέντε ημέρες πριν από την εκπνοή της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο 52χρονος Αφροαμερικανός Κόρεϊ Τζόνσον ανήκε σε μια συμμορία που είχε εμπλακεί σε δέκα φόνους το 1992, στην πολιτεία της Βιρτζίνια. Είχε καταδικαστεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο για την ανάμειξή του σε επτά από αυτούς.
Ο Τζόνσον εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στην ομοσπονδιακή φυλακή του Τερ Οτ της Ιντιάνα.
Συγγενείς των θυμάτων χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν μέσα στο ειδικό δωμάτιο παρακολούθησης, στον θάλαμο εκτέλεσης της φυλακής, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες.
Οι ίδιοι μάρτυρες είπαν ότι σε έναν άλλο χώρο για την οικογένεια του Τζόνσον, ένας από τους αδελφούς του τραγουδούσε ξανά και ξανά «Σ’αγαπώ αδελφέ! Σ’αγαπώ αδελφέ!».
Η εκτέλεσή του πραγματοποιήθηκε αρκετές ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα εκτέλεσης, έπειτα από την απόρριψη αιτήματος των δικηγόρων του από το Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο που υποστήριξαν ότι ο Τζόνσον δεν πρέπει να εκτελεσθεί διότι πάσχει από σοβαρή νοητική στέρηση.
Αυτή ήταν η 12η εκτέλεση από τότε που ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ ξεκίνησε πάλι τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις τον περασμένο χρόνο έπειτα από 17 χρόνια διακοπής τους και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, από τον οποίο έχουν μολυνθεί θανατοποινίτες, τουλάχιστον δύο από τους δικηγόρους τους, άλλοι κρατούμενοι, μέλη της ομάδας που πραγματοποιεί τις εκτελέσεις και σωφρονιστικοί φρουροί.
Ο εκλεγμένος Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι θα εργαστεί για την κατάργηση της θανατικής ποινής μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την Τετάρτη.
Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε επίσης να επικυρώσει απόφαση κατώτερου δικαστηρίου με την οποία θα καθυστερούσε η εκτέλεση του Τζόνσον και του Ντάστιν Χιγκς, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να εκτελεστεί σήμερα, προκειμένου να αναρρώσουν από την COVID-19 με την οποία είχαν μολυνθεί τον Δεκέμβριο.
Ο 48χρονος Χιγκς είναι ένας Αφροαμερικανός, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την απαγωγή και δολοφονία τριών νεαρών γυναικών κοντά στην Ουάσινγκτον το 1996.
Οι δικηγόροι του Τζόνσον υποστήριξαν ότι διάβαζε και έγραφε με δυσκολία, ενώ ο δείκτης νοημοσύνης του βρισκόταν εντός του ορίου των 70-75 βαθμών, το οποίο τα δικαστήρια έχουν χρησιμοποιήσει για να ορίσουν την «νοητική υστέρηση», η οποία απαγορεύει την εκτέλεση με βάση τον Ομοσπονδιακό Νόμο για τη Θανατική Ποινή.
«Ο Κόρεϊ δεν είχε την ικανότητα να λειτουργήσει ως βαρώνος ναρκωτικών, όπως λανθασμένα η κυβέρνηση τον παρουσίαζε επί σχεδόν 30 χρόνια», τόνισαν οι δικηγόροι του σημειώνοντας ότι ο Τζόνσον δικαιούνταν να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου για να αξιολογηθεί η πνευματική του αναπηρία.
«Απόψε η κυβέρνηση εκτέλεσε τον Κόρεϊ Τζόνσον, έναν άνθρωπο με νοητική υστέρηση, κατά απόλυτη παράβαση του Συντάγματος και του ομοσπονδιακού νόμου», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι του.
«Αγαπήσαμε τον Κόρεϊ Τζόνσον και τον γνωρίσαμε σαν μια ευγενική ψυχή που δεν παραβίασε ποτέ κάποιον κανόνα της φυλακής και συνέχισε να προσπαθεί, παρά τους περιορισμούς του, να περάσει τα GED (Σ.τ.Σ: τα τεστ Γενικής Εκπαιδευτικής Ανάπτυξης είναι μια ομάδα τεσσάρων τεστ με θέματα τα οποία, αν ο υποψήφιος περάσει, παρέχουν πιστοποίηση ότι έχει ακαδημαϊκές δεξιότητες σε επίπεδο Λυκείου Ηνωμένων Πολιτειών ή Καναδά)».
«Δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος που ήμουν. Είμαι εν ειρήνη»
Την Τρίτη η δικαστής Τάνια Τσάτκαν του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου είχε διατάξει να καθυστερήσουν οι εκτελέσεις των δύο ανδρών τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν να αναρρώσουν, συντασσόμενη με τους γιατρούς που είχαν αποφανθεί ότι οι κατεστραμμένοι από τον κορονοϊό πνεύμονές τους θα είχαν ως αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να υποφέρουν υπέρμετρα όταν θα τους χορηγούνταν η θανατηφόρος ένεση.
Αυτό θα παραβίαζε την Όγδοη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος για τις “βάναυσες και ασυνήθιστες” τιμωρίες, υποστήριξαν οι δικηγόροι.
Αλλά μια επιτροπή δικαστών του Αμερικανικού Εφετείου της Περιφέρειας της Κολούμπια απέρριψε την πρόταση της Τσάτκαν με ψήφους 2-1.
«Η Όγδοη Τροπολογία δεν εγγυάται τον ανώδυνο θάνατο ενός κρατούμενου», αιτιολόγησαν την απόφασή τους.
Ο Τζόνσον είχε προγραμματίσει να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματά του με μια ανακοίνωση που θα του υπαγόρευε ο πνευματικός του σύμβουλος, ο αιδεσιμότατος Μπιλ Μπρίντεν, ένας Ουνιταριανός ιερέας που βρισκόταν στο πλευρό του μέσα στον θάλαμο εκτέλεσης.
Μετά την εκτέλεση ο Μπρίντεν είπε ότι οι σωφρονιστικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι δεν επιτρέπεται στον Τζόνσον να διαβάσει την ανακοίνωση.
Ερωτηθείς αν είχε κάτι τελευταίο να πει, ο Τζόνσον αρχικά έδειξε έκπληκτος και αφηρημένος, σύμφωνα με την μαρτυρία ενός δημοσιογράφου που ήταν μάρτυρας.
«Όχι, είμαι ΟΚ», είπε κοιτάζοντας γύρω του. Έπειτα κοίταξε στο δωμάτιο που βρισκόταν η οικογένειά του και είπε «Σας αγαπώ».
Έξω από την φυλακή, ο Μπρίντεν οργισμένος και με δάκρυα στα μάτια, είπε ότι ήταν αδύνατον να διαβάσει ο Τζόνσον ενώ ήταν δεμένος σε φορείο.
Στη συνέχεια διάβασε την ανακοίνωση, στην οποία ο Τζόνσον ζητούσε συγγνώμη για τα εγκλήματά του, ανέφερε τα ονόματα των θυμάτων του και ευχαριστούσε τους σωφρονιστικούς φρουρούς και τους δικηγόρους του που ήταν τόσο ευγενικοί.
«Θα ζητούσα συγγνώμη νωρίτερα, αλλά δεν ήξερα πως. Ελπίζω να βρείτε ειρήνη», έγραφε απευθυνόμενος στις οικογένειες των θυμάτων του.
«Η πίτσα και το μίλκσεϊκ φράουλα ήταν υπέροχα, αλλά δεν μου έφεραν τα ντόνατς με μαρμελάδα που είχα παραγγείλει. Τί έγινε; Αυτό πρέπει να διορθωθεί», ανέφερε η ανακοίνωση για το τελευταίο του γεύμα.
«Δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος που ήμουν. Είμαι οκ. Είμαι εν ειρήνη», κατέληγε.
Πολλές χαμένες ζωές μαύρων
Το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαξε σύνθεση επί Τραμπ και σήμερα απαρτίζεται από έξι συντηρητικούς δικαστές, στους εννέα συνολικά, οι οποίοι επί μήνες έχουν συστηματικά δώσει το πράσινο φως στη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση για την εκτέλεση θανατικών ποινών.
Ο απερχόμενος πρόεδρος, ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής, έχει αγνοήσει όλα τα αιτήματα για επιείκεια από καταδικασθέντες.
Από τον Ιούλιο που η κυβέρνησή του επανέφερε την θανατική ποινή έχει πραγματοποιήσει έναν πρωτόγνωρα μεγάλο αριθμό.
Έντεκα Αμερικανοί έχουν εκτελεστεί με θανατηφόρο ένεση στην Τερ Οτ από το καλοκαίρι.
Σε αυτούς περιλαμβάνεται και η πρώτη εκτέλεση γυναίκας, μετά σχεδόν 70 χρόνια, της Λάιζα Μοντγκόμερι, η οποία εκτελέστηκε την Τρίτη παρά τις αμφιβολίες για την ψυχική της υγεία.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να πραγματοποιήσει εκτελέσεις λίγο πριν από την λήξη της προεδρικής του θητείας έχουν προκαλέσει την οργή των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Σήμερα θα ήταν τα 92α γενέθλια του πατέρα μου. Τίποτα δεν μπορεί να ατιμάσει περισσότερο την κληρονομιά του από την πραγματοποίηση αυτών των εκτελέσεων», έγραψε στην Ουάσινγκτον Ποστ ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο ΙΙΙ, ο γιος του ηγέτη του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων.
«Τον τελευταίο χρόνο χάσαμε υπερβολικά πολλές ζωές μαύρων από την αστυνομική βία και από μια πανδημία, την οποία αυτή η κυβέρνηση διαχειρίστηκε λάθος. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να στερήσει αδίκως και άλλες ζωές μαύρων», έγραψε.