Η κυβέρνηση του Ισημερινού υποστηρίζει ότι ένα αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο πούλησε σε οκτώ χώρες το αίμα που είχε ληφθεί παράνομα από μέλη μιας φυλής ιθαγενών του Αμαζονίου που φημίζεται για την ανθεκτικότητά της απέναντι σε διάφορες ασθένειες.
Οι αρχές του Κίτο, που ερευνούν την υπόθεση αυτή εδώ και πολλούς μήνες, κατηγορούν το ινστιτούτο Κόριελ, που εδρεύει στο Νιου Τζέρσι, ότι χρησιμοποίησε για εμπορικούς σκοπούς γενετικό υλικό των μελών της φυλής Ουαοράνι, μιας ομάδας περίπου 3.000 ιθαγενών που ζουν απομονωμένοι στον Αμαζόνιο.
«Το Κόριελ πούλησε (το γενετικό υλικό) σε τουλάχιστον οκτώ χώρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρία Δελ Πιλάρ Τρόγια, η υφυπουργός Παιδείας και Επιστημών, που έχει αναλάβει την έρευνα.
Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2010, μετά από καταγγελία μελών της φυλής Ουαοράνι.
Η Γερμανία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιταλία, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών που ερευνώνται.
Σύμφωνα με τις αρχές του Ισημερινού είχαν γίνει περισσότερες από 3.500 αιμοληψίες, πριν από τουλάχιστον 30 χρόνια, από 600 μέλη της φυλής. “Πήραν αίμα από τους Ουαοράνι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δείγματα ιστού. Ούτε το 20% από αυτούς τους ανθρώπους δεν είχε δώσει την έγκρισή του για κάτι τέτοιο”, είπε η υφυπουργός.
Στην υπόθεση εμπλέκονται τρεις αμερικανικές εταιρείες: η πετρελαϊκή Maxus που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή του Αμαζονίου μέχρι τη δεκαετία του ’90, το εργαστήριο Κόριελ και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Πρόσφατα το εργαστήριο είχε επιβεβαιώσει ότι το 1991 έλαβε μόνο ένα δείγμα αίματος από το οποίο ελήφθησαν δείγματα DNA για επιστημονική έρευνα, όμως αρνείται ότι έβγαλε κέρδος πουλώντας το αίμα των ιθαγενών.