Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή να προχωρήσουν τα σχέδια για την οικοδόμηση περίπου 800 κατοικιών Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εδραιώνοντας τα σχέδια του κατά τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Τραμπ.
Οι Παλαιστίνιοι καταδικάζουν την κατασκευή κατοικιών Εβραίων εποίκων ως παράνομη. Η χρονική στιγμή φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να γραφτεί με ανεξίτηλο μελάνι το σχέδιο του Ισραήλ προτού ο Τζο Μπάιντεν, που ήταν επικριτικός της πολιτικής εποικισμού, αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Η προώθηση των σχεδίων θα μπορούσε να βοηθήσει να αυξηθεί η υποστήριξη στον Νετανιάχου από τους εποίκους και τους υποστηρικτές τους στις εκλογές της 23ης Μαρτίου, τις τέταρτες που διεξάγονται στο Ισραήλ μέσα σε δύο χρόνια, στις οποίες ο συντηρητικός ηγέτης αντιμετωπίζει προκλήσεις από δεξιά.
Ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου ανέφερε πως περίπου 800 κατοικίες θα οικοδομηθούν στους οικισμούς Μπέιτ Ελ και Γκίβατ Ζέεβ, βόρεια της Ιερουσαλήμ και στους Ταλ Μενάσε, Ρεχέλιμ, Σαβέι Σόμρον, Μπαρκάν και Καρνέι Σόμρον στη βόρεια Δυτική Όχθη. Δεν αναφέρει ημερομηνία έναρξης κατασκευής.
«Είναι μια προσπάθεια να αναμετρηθεί με τον χρόνο και να επωφεληθεί από τις τελευταίες ημέρες της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Βάζελ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει στηρίξει ουσιαστικά το Ισραήλ στην κατασκευή οικισμών στη Δυτική Όχθη εγκαταλείποντας μια μακρόχρονη θέση των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία οι οικισμοί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ο Τραμπ έχει επίσης χαροποιήσει τους Ισραηλινούς ηγέτες και έχει εξοργίσει τους Παλαιστινίους αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέροντας εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Ο Γκάριλ Ταλσίρ, πολιτικός επιστήμονας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, δήλωσε πως ο Νετανιάχου θέλει η απόφαση για τους οικισμούς «να έχει σφραγισθεί προτού αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μπάιντεν και αλλάξει ίσως τη σιωπηρή ισραηλινοαμερικανική κατανόηση για τους οικισμούς που υπήρχε πριν υπό τον Τραμπ».
Ο Νετανιάχου θέλει επίσης να πει στους ψηφοφόρους πως είναι «ο μοναδικός ηγέτης που μπορεί να αντιπαρατεθεί στον Μπάιντεν και να διασφαλίσει ότι δεν υπαγορεύει την πολιτική μας στα (παλαιστινιακά) εδάφη, είπε ο Ταλσίρ.
Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν την ίδρυση ενός κράτους στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, εδάφη που κατακτήθηκαν από το Ισραήλ με τον πόλεμο του 1967.
Οι περισσότερες χώρες θεωρούν πως οι ισραηλινοί οικισμοί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Το Ισραήλ απαντά επικαλούμενο ιστορικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Δυτική Όχθη όπου τουλάχιστον 440.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν τώρα ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν περιορισμένη αυτοκυβέρνηση υπό ισραηλινή κατοχή.
Ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπάιντεν βρέθηκε σε δύσκολη θέση στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ισραήλ το 2010, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε σχέδια για έναν οικισμό σε περιοχή της Δυτικής Όχθης που προσαρτήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Φθάνοντας με καθυστέρηση 90 λεπτών σε δείπνο με τον Νετανιάχου, ο Μπάιντεν καταδίκασε την απόφαση ως υπονόμευση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.