Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης και 27ης Ιουνίου, την ανάγκη να γίνει σεβαστή η Συνθήκη της ΕΕ στη διαδικασία εκλογής του προσώπου που θα τον διαδεχθεί στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Όποια κι αν είναι η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι Συνθήκες», δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο, κληθείς να σχολιάσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το ενδεχόμενο η απόφαση για το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής να τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Η ενεργή συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ, όσο και της ίδιας της Μ. Βρετανίας», σημείωσε ο Ζ. Μπαρόζο, κληθείς να σχολιάσει τις αντιρρήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Αναμένω ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ», πρόσθεσε ο Ζ. Μπαρόζο.
Μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποίησε τις περασμένες εβδομάδες ο Χ. Ρομπάι με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με τους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, όλα δείχνουν ότι οι περισσότεροι συναινούν στο πρόσωπο του υποψηφίου του ΕΛΚ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο μόνος που εξακολουθεί να αντιτίθεται στην υποψηφιότητα Γιούνκερ είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Όπως όμως ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ, «εάν έστω και μία χώρα έχει αντίρρηση ως προς τον υποψήφιο που θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Χ. Βαν Ρομπάι, θα γίνει ψηφοφορία». Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει με ειδική πλειοψηφία να αποφασίσει ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με την καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι επίσημες διαβουλεύσεις για τη διαδοχή Μπαρόζο θα λάβουν μέρος στο γεύμα εργασίας της δεύτερης ημέρας της Συνόδου.
«Θα αποφασίσουμε ποιόν θα προτείνουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρει ο Χ. Ρομπάι στην επιστολή του.
Εξάλλου, η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής είναι αφιερωμένη στη επετειακή τελετή για τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ξεκινά στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) στην πόλη Ιπρ του Βελγιου, επίκεντρο των μαχών του “μεγάλου Πολέμου”.
Σύμφωνα με την ατζέντα της Συνόδου, στις 8μ.μ. θα ακολουθήσει το άτυπο δείπνο εργασίας των ηγετών, όπου οι «28» θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της επόμενης πενταετίας.
Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της ευελιξίας του Δημοσιονομικού Συμφώνου, κατόπιν αιτήματος των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, κυρίως της Ιταλίας και της Γαλλίας. Οι δύο χώρες ζητούν σε γενικές γραμμές να μην καταγράφονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών οι δαπάνες για τις αναπτυξιακές επενδύσεις. Όμως το συγκεκριμένο αίτημα προσκρούει στις αντιρρήσεις της Γερμανίας.
Σχετικά με την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας που ζητούν η Ιταλία και η Γαλλία, ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε ότι καμία χώρα δεν προτείνει την αλλαγή των κανόνων, αλλά όλες συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ευέλικτη, δίνοντας συχνά χρονική παράταση στη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ.
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Το πρωί, οι ευρωπαίοι ηγέτες, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καλούνται να ολοκληρώσουν «την ετήσια επισκόπηση περί συντονισμού των οικονομικών πολιτικών τους για το ευρωπαϊκό εξάμηνο του 2014, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας», όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Χ. Ρομπάι.
Εξάλλου, την ίδια μέρα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, παρουσία του νέου Προέδρου της Ουκρανίας, Ποροσένκο και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Κάθριν Άστον. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, οι 28 δεν αποκλείεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων κατά της Ρωσίας.
Τέλος, οι 28 θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την ασφάλεια της ΕΕ, την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Παράλληλα, αναμένεται να εγκρίνουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας για την Αλβανία, καθώς και την ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2015.