Δεκατρείς άμαχοι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν σε σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη στην πόλη Αμράν, στα βόρεια της Σαναά, όπως ανέφερε μια νοσοκομειακή πηγή.
«Οι σοροί 13 πολιτών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός, διευκρινίζοντας ότι όλα τα θύματα σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του στρατού και σιιτών ανταρτών στα βορειοδυτικά της πόλης.
Μέχρι τώρα οι άμαχοι είχαν γλιτώσει από την αιματηρή αντιπαράθεση μεταξύ στρατιωτών και σιιτών γύρω από την πόλη Αμράν που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας της Υεμένης. Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων σήμερα οφείλεται στην διείσδυση των ανταρτών στην πόλη.
«Οι χούτι (σ.σ. όπως αποκαλούνται οι σιίτες αντάρτες) έφτασαν στο Πανεπιστήμιο του Αμράν όπου συνάντησαν αντίσταση από τους στρατιώτες. Οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν διάφορα είδη όπλων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες σπίτια και καταστήματα», είπε ένας ηγέτης τοπικής φυλής.
Μια στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι στη μάχη αυτή σκοτώθηκαν 22 αντάρτες, ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ιατρικές ή ανεξάρτητες πηγές.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονταν οι συγκρούσεις και στα περίχωρα της πόλης ενώ οι απεσταλμένοι του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία.
Στη Σαναά, δεκάδες γυναίκες και παιδιά συμμετείχαν σε διαδήλωση έξω από την έδρα του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας να αρθεί ο αποκλεισμός του Αμράν και να επιτραπεί στους κατοίκους που έφυγαν να επιστρέψουν στην πόλη.
Πολλές εκεχειρίες μεταξύ του στρατού και των σιιτών έχουν κηρυχθεί, αλλά δεν έχουν τηρηθεί, στο Αμράν και τα περίχωρά του το τελευταίο διάστημα. Οι αντάρτες επιδιώκουν να κερδίσουν εδάφη ώστε να διευρύνουν τη ζώνη επιρροής τους στο νέο ομοσπονδιακό κράτος της Υεμένης το οποίο θα αποτελείται από έξι επαρχίες.