Οι Λίβυοι εκλέγουν σήμερα ένα νέο κοινοβούλιο το οποίο καλείται να ηγηθεί ενός νέου σταδίου στη μετάβαση και να αποκαταστήσει την τάξη σε μια χώρα υπονομευμένη από την αναρχία και τις βιαιότητες μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Η διεθνής κοινότητα υποστήριξε τη διεξαγωγή των εκλογών, ελπίζοντας πως θα οδηγήσουν σ’ ένα νέο κοινοβούλιο ικανό να ενσαρκώσει μια εθνική συναίνεση και να αποκαταστήσει την εξουσία του κράτους.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται παρά τους φόβους για βιαιότητες ιδιαίτερα στην ανατολική Λιβύη, που εδώ και ένα μήνα αποτελεί θέατρο καθημερινών συγκρούσεων ανάμεσα σε μια παραστρατιωτική δύναμη πιστή στο διαφωνούντα στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και σε ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η προσωρινή κυβέρνηση κήρυξε τη σημερινή ημέρα αργίας αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως ενθαρρύνει μια «μεγάλη λαϊκή συμμετοχή η οποία θα κάνει να ριζώσουν οι αξίες της δημοκρατίας και θα πλουτίσει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη».

Μόνον 1,5 εκατ. Λίβυοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για τις εκλογές αυτές, έναντι άνω των 2,7 εκατ. που είχαν εγγραφεί το 2012, μεταξύ 3,4 εκατ. ψηφοφόρων.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).

Οι Λίβυοι καλούνται να εκλέξουν τα 200 μέλη της μελλοντικής βουλής, η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει το Γενικό Εθνικό Συμβούλιο (κοινοβούλιο), την κορυφαία πολιτική και νομοθετική αρχή, η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται.

Το Γενικό Εθνικό Συμβούλιο εξελέγη τον Ιούλιο του 2012 με την πρώτη ελεύθερη ψηφοφορία που διεξήχθη στη χώρα, έπειτα από περισσότερο από σαράντα χρόνια δικτατορίας υπό το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.

Το Γενικό Εθνικό Συμβούλιο κατηγορήθηκε πάντως ότι συνέβαλε στην αστάθεια στη χώρα εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ φιλελεύθερων και ισλαμιστικών κοινοβουλευτικών συνασπισμών, που υποστηρίζονται από ένοπλες πολιτοφυλακές. Σήμερα οι Λίβυοι το μέμφονται για όλα τα κακά της χώρας.

Μόνο μεμονωμένοι υποψήφιοι, αλλά όχι αναγκαστικά ανεξάρτητοι, κλήθηκαν να θέσουν υποψηφιότητα σ’ αυτή την ψηφοφορία. Έτσι η πολιτική σύνθεση του μελλοντικού κοινοβουλίου δεν θα είναι γνωστή παρά μετά το σχηματισμό των κοινοβουλευτικών πολιτικών ομάδων.

Περίπου 1.600 εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν σε όλες τις πόλεις της χώρας, με εξαίρεση την Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη.

Εκφράζονται φόβοι για επιθέσεις εναντίον των εκλογικών κέντρων στην πόλη αυτή που ελέγχεται από ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως είχε συμβεί κατά τις εκλογές για μια Συντακτική Συνέλευση στις 20 Φεβρουαρίου.

Στο νότο, διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές, υποχρέωσαν να κλείσει η έδρα της HNEC στην πόλη Κούφρα ζητώντας να ανασταλεί η εκλογική διαδικασία λόγω καταγγελιών για νοθεία στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο διαφωνών στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές ότι πραγματοποιεί ένα πραξικόπημα, έχει επωφεληθεί από την αδυναμία των αρχών και διεξάγει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα μια επιχείρηση, όπως λέει, εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που ελέγχουν τη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη) μετά την πτώση του παλιού καθεστώτος.

Συγκρούσεις φέρνουν τακτικά αντιμέτωπα τα δύο στρατόπεδα μετά την έναρξη της επιχείρησης του στρατηγού Χάφταρ, στις 16 Μαΐου, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Ο Χάφταρ ανακοίνωσε μια εκεχειρία στη διάρκεια της ψηφοφορίας. Οι ισλαμιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με το λιβυκό τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Ναμπάα.

Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας παρά την ανασφάλεια και τις αβεβαιότητες που υπάρχουν. Η ΕΕ βλέπει σ’ αυτήν ένα κρίσιμο σταθμό μέσα σ’ ένα πλαίσιο “σαφούς επιδείνωσης” της πολιτικής κατάστασης και της κατάστασης της ασφάλειας.