Αν ένας ταξιδιώτης του χρόνου μπορούσε να πάει πίσω στο χρόνο και να αποτρέψει τη συνάντηση των παππούδων και γιαγιάδων του, θα μπορούσε να αποτρέψει και τη γέννηση του;
Μέσα σε αυτές τις σειρές συμπυκνώνεται η ουσία μιας θεωρίας, η οποία είναι γνωστή ως το «παράδοξο του παππού», η οποία αναφέρεται συχνά για να δηλώσει πως το ταξίδι στο χρόνο είναι κάτι αδύνατο.
Υπάρχουν όμως ορισμένοι ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο.
Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ προσομοίωσε πώς θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν τα φωτόνια σε ένα ταξίδι στο χρόνο, υποδηλώνοντας ότι το «παράδοξο του παππού» θα μπορούσε να λυθεί σε κβαντικό επίπεδο.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους φωτόνια – σωματίδια του φωτός – για να προσομοιώσουν το ταξίδι των κβαντικών σωματιδίων πίσω στο χρόνο.
Μελετώντας τη συμπεριφορά τους, οι επιστήμονες αποκάλυψαν πιθανές, περίεργες πτυχές της σύγχρονης φυσικής.
Οι ερευνητές εξέτασαν δύο πιθανά αποτελέσματα: το ταξίδι ενός φωτονίου στο χρόνο και την αλληλεπίδρασή του με το μεγαλύτερο εαυτό του.
Το 1991 ήταν η πρώτη φορά που προβλέφθηκε ότι το ταξίδι στο χρόνο θα μπορούσε να είναι δυνατό στον «κβαντικό κόσμο», επειδή τα κβαντικά σωματίδια συμπεριφέρονται σχεδόν έξω από τις σφαίρες της φυσικής.
«Οι ιδιότητες των κβαντικών σωματιδίων είναι ασαφείς ή αβέβαιες εξαρχής, επομένως υπάρχει αρκετός χώρος για να αποφευχθούν ασυνεπείς καταστάσεις σε ό,τι αφορά ένα ταξίδι στο χρόνο» ανέφερε ο καθηγητής Timothy Ralph.
«Το ζήτημα ενός ταξιδιού στο χρόνο σχετίζεται με δύο από τις πιο επιτυχημένες –ωστόσο ασυμβίβαστες- θεωρίες της Φυσικής: αυτή της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν και της κβαντομηχανικής» είπε από την πλευρά του ο διδακτορικός φοιτητής του πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ, Martin Ringbauer.
«Η θεωρία του Αϊνστάιν περιγράφει τον κόσμο σε πολύ μεγάλη κλίμακα άστρων και γαλαξιών, ενώ η κβαντομηχανική είναι μια εξαιρετική περιγραφή του κόσμου σε πολύ μικρή κλίμακα ατόμων και μορίων» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η θεωρία του Αϊνστάιν προτείνει τη δυνατότητα ενός ταξιδιού πίσω στο χρόνο, ακολουθώντας μια διαδρομή στο χωροχρόνο που επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης στο χώρο, αλλά σε προγενέστερο στάδιο στο χρόνο -μια κλειστή χρονική καμπύλη.
Η δυνατότητα αυτή προβληματίζει τους φυσικούς και τους φιλοσόφους από τότε που ανακαλύφθηκε από τον αυστροαμερικανό επιστήμονα Kurt Gödel το 1949, καθώς φαίνεται να προκαλεί διάφορα παράδοξα στον κλασσικό κόσμο.
Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το «παράδοξο του παππού», όπου ένας ταξιδιώτης στο χρόνο θα μπορούσε να αποτρέψει τη γνωριμία των παππούδων του, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο… την ίδια τη γέννησή του.
Όμως, αυτό θα έκανε αδύνατο εξαρχής το ταξίδι του ταξιδιώτη στο χρόνο.
Η νέα αυτή έρευνα, καταλήγει το δημοσίευμα, υποδηλώνει ότι αυτού του είδους οι αλληλεπιδράσεις θα μπορούσαν να είναι πιθανές, αν και μόνο σε κβαντικό επίπεδο.