Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις εναντίον 12 ακόμη σύρων υπουργών, μεταξύ των οποίων είναι ο υπουργός Οικονομικών Ισμαήλ Ισμαήλ και ο υπουργός Πετρελαίου Σουλεϊμάν αλ Αμπάς.
Οι άνθρωποι αυτοί μοιράζονται «την ευθύνη για τη βίαιη καταστολή του καθεστώτος εναντίον των πολιτών», αναφέρει η ΕΕ στην επίσημη εφημερίδα της,
Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των υπουργών έγινε μετά τη σχετική απόφαση που έλαβαν χθες Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη διάρκεια μιας συνόδου τους στο Λουξεμβούργο.
Οι άλλοι υπουργοί εναντίον των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι αυτός της Γεωργίας, της Βιομηχανίας, των Κοινωνικών Υποθέσεων, της Οικονομίας, της Προστασίας των Καταναλωτών, του Τουρισμού, της Παιδείας και των Δημοσίων Έργων, καθώς και ένας υφυπουργός.
Εναντίον αυτών επιβλήθηκε «πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ», σύμφωνα με ανακοίνωση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
Από την πλευρά του το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την απόφαση αυτή σημειώνοντας ότι «τα νέα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Συρίας αποτελούν μια συνέχιση της εχθρικής πολιτικής της ΕΕ εναντίον της χώρας».
Η ΕΕ «την ώρα που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξακολουθεί να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη σε τρομοκράτες που ενστερνίζονται μια σκοτεινή νοοτροπία», επεσήμανε το υπουργείο.
Η απόφαση της ΕΕ έρχεται την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και το Μέτωπο αλ Νόσρα (το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα) «ενισχύουν τις τρομοκρατικές τους επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, γεγονός που αποδεικνύει την υποστήριξη της ΕΕ σε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
Σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, «οι κυρώσεις αυτές που έχουν στόχο τον λαό της Συρίας (. . .) αποτελούν μια παραβίαση των διεθνών κανόνων».
Μετά τη σημερινή απόφαση ο αριθμός των Σύρων εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ ανέρχεται σε 191. Τα μέτρα αυτά αφορούν και 53 οντότητες, μεταξύ αυτών και η Κεντρική Τράπεζα της Συρίας.