Η κρατική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αιθιοπίας ανέφερε ότι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 76 αμάχους και τραυματίστηκαν σχεδόν 200 κατά τη διάρκεια βίαιων ταραχών που ξέσπασαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μετά τη δολοφονία ενός δημοφιλούς τραγουδιστή.
Η επιτροπή περιέγραψε επίσης στην έκθεσή της ωμότητες που διέπραξαν πολίτες που συμμετείχαν στις βίαιες ταραχές, λέγοντας ότι ορισμένοι επιτιθέμενοι αποκεφάλισαν και βασάνισαν αμάχους, αφού τους έσυραν από τα σπίτια τους, στο πλαίσιο εθνοτικής βίας.
Η «εκτεταμένη και συστηματική επίθεση» εναντίον αμάχων συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανέφερε η επιτροπή.
Στην έκθεση της για τις αιματηρές ταραχές, από τις χειρότερες που σημειώθηκαν στην Αιθιοπία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός Αμπίι Αχμέντ το 2018, η επιτροπή επισήμανε ότι συνολικά 123 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 500 τραυματίστηκαν.
Η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού της έκθεσης.
Η εθνοτική βία έχει ενταθεί σε πολλά μέρη της Αιθιοπίας, του δεύτερου πολυπληθέστερου κράτους της Αφρικής, από τότε που ο Αμπίι ανέλαβε τα καθήκοντά του και ήρθαν ξανά στο προσκήνιο μακροχρόνιες υποβόσκουσες εντάσεις μεταξύ περισσοτέρων από 80 εθνοτικών ομάδων. Ο Αμπίι προτρέπει σε εθνική ενότητα, αλλά ισχυρά εθνοτικά κινήματα αντιτίθενται σε αυτές τις εκκλήσεις.
Οι βίαιες ταραχές του καλοκαιριού ξεκίνησαν εν μέσω διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τη δολοφονία του Χατσαλού Χουντέσα, ενός δημοφιλούς τραγουδιστή από την εθνοτική ομάδα Ορόμο, την μεγαλύτερη της χώρας. Οι Ορόμος, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Χατσαλού, ήταν ισχυρή δύναμη στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που άσκησαν πιέσεις ενάντια στον πρώην κυβερνώντα συνασπισμό και τελικά οδήγησαν στον ορισμό του Αμπίι στο πόστο του πρωθυπουργού το 2018.
Οι διαδηλώσεις μετά το θάνατο του τραγουδιστή εξαπλώθηκαν από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα στη γύρω περιοχή Ορομίγια.
Η έκθεση της επιτροπής διαπίστωσε ότι επιτιθέμενοι πολίτες «κινήθηκαν κατά ομάδες και οπλισμένοι με μαχαίρια, πέτρες, εύφλεκτα υλικά, ηλεκτρικά καλώδια, κλομπ, τσεκούρια και μεγάλα μαχαίρια χτύπησαν, τραυματίστηκαν και σκότωσαν ανθρώπους με φρικιαστικό τρόπο, μεταξύ άλλων μέσω βασανιστηρίων και αποκεφαλισμών».
Τον Οκτώβριο, ο γενικός εισαγγελέας της Αιθιοπίας απήγγειλε κατηγορίες περί τρομοκρατίας σε τέσσερις υπόπτους στην υπόθεση της δολοφονίας του τραγουδιστή.
Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισε πως η αναλογικότητα της βίας που χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας στις ταραχές ήταν «εξαιρετικά αμφισβητήσιμη».
Οι ταραχές του Ιουνίου και του Ιουλίου δεν σχετίζονταν με την πολεμική σύρραξη που έχει ξεσπάσει από τον Νοέμβριο μεταξύ ομοσπονδιακών δυνάμεων και μιας επαναστατικής δύναμης στην περιοχή του βόρειου Τιγκράι, η οποία πιστεύεται ότι έχει σκοτώσει χιλιάδες και εκτοπίσει περίπου 950.000 ανθρώπους.