Ένας άνδρας που είχε μεταμφιεστεί σε «Άγιο Νικόλαο» για να επισκεφθεί έναν οίκο ευγηρίας στο Βέλγιο, φαίνεται πως αποτέλεσε την αιτία για να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι. Ο άνδρας αυτός αργότερα διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, αλλά είχε ήδη γίνει η ζημιά. Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, επικαλούμενο τις φλαμανδικές Υγειονομικές Αρχές και τους υπεύθυνους του γηροκομείου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της φλαμανδικής Αρχής για τη Φροντίδα και την Υγεία, Γιόρις Μούνενς, είπε στο AFP ότι, εντούτοις, δεν «είναι βέβαιο» ότι ο άνδρας που είχε μεταμφιεστεί ήταν η πηγή της μόλυνσης.

Ο οίκος ευγηρίας Hemelrijck, στο Μολ, στην επαρχία της Αμβέρσας, που φιλοξενούσε στις αρχές του μήνα 169 τροφίμους, μετρά αυτή τη στιγμή 85 θετικά κρούσματα Covid-19 μεταξύ των τροφίμων και 40 από την πλευρά του προσωπικού, ανέφερε ένας συνεργάτης του ιδρύματος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η εστία της μόλυνσης εμφανίστηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη, στις 5 Δεκεμβρίου, του άνδρα που είχε μεταμφιεστεί στον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19 μετά την επίσκεψή του. Η επίσκεψη αυτή είχε επισημανθεί στον Τύπο από τις κοινοτικές και περιφερειακές αρχές.

Ο ιολόγος Μαρκ φαν Ρανστ είχε αναφέρει την 25η Δεκεμβρίου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που μολύνθηκαν στον οίκο ευγηρίας, άνω του 90%, προσβλήθηκε «από το ίδιο στέλεχος του ιού».

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έρευνα θα διεξαχθεί σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η προέλευση της μόλυνσης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της φλαμανδικής Αρχής.

Ένας «μάνατζερ κρίσης» θα οριστεί εκτάκτως προκειμένου να επωμιστεί τη διεύθυνση του ιδρύματος «σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο», με στόχο -μεταξύ άλλων- να λάβει μέτρα για τη στήριξη του προσωπικού και την καλύτερη επικοινωνία με τις οικογένειες των τροφίμων, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι «οίκοι ανάπαυσης και φροντίδας» έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στο Βέλγιο, καθώς μετρούν συνολικά 11.066 νεκρούς μεταξύ των τροφίμων, ήτοι το 57,3% του συνολικού αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 στη χώρα.