Οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, αλλά και το πεδίο της διαδοχής του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν είναι τα θέματα που απασχολούν τον διεθνή Τύπο.
Στις εξελίξεις στο Ιράκ αναφέρονται σήμερα σχόλια του ευρωπαϊκού Τύπου με την ιταλική La Stampa να παρατηρεί: «Η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι να αλλάξει πολιτική όσον αφορά τη διαχείριση του ιρακινού ζητήματος ή ακόμη και να παραιτηθεί προκειμένου να σχηματισθεί μια πραγματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μια τέτοια κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεροποιήσει τη χώρα, να αποδυναμώσει τους σουνίτες τρομοκράτες και ενδεχομένως να ενθαρρύνει τη Σαουδική Αραβία να αρχίσει διάλογο με το Ιράν αντί να χρηματοδοτεί τους σουνίτες τρομοκράτες της ISIS… Ο αλ Μαλίκι θα πρέπει να αντιληφθεί ότι απαιτείται ένας συμβιβασμός προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή της χώρας», καταλήγει η εφημερίδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η γερμανική Die Welt εκτιμά ότι η προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες και σε -πρώτη ανάγνωση- απροσδόκητες συμμαχίες. «Μια έμμεση συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν δρομολογήθηκε εδώ και αρκετό καιρό. Στον βαθμό που οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται από το ρόλο του χωροφύλακα στην Εγγύς Ανατολή, το Ιράν φαντάζει στα μάτια των στρατηγικών αναλυτών του Λευκού Οίκου ως ένα ελκυστικό αντίβαρο στις αραβικές δεσποτείες», παρατηρεί η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η εν λόγω εκτίμηση είναι εσφαλμένη: «Ο εξτρεμισμός είτε στην ιρανική-σιιτική είτε στην σουνιτική τρομοκρατική εκδοχή του δεν πρόκειται να σταματήσει στα σύνορα της Δύσης. Και εφόσον αποδειχθεί ότι η Δύση δεν θέλει ή δεν μπορεί να τον αναχαιτίσει, θα αναλάβει να το κάνει αυτό κάποιος άλλος για λογαριασμό της», καταλήγει η Die Welt.
Tο δίκιο του ισχυροτέρου και η ισχύς του δικαίου
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η αριστερή γερμανική εφημερίδα Neues Deutschland, δίνοντας έμφαση στα γερμανικά συμφραζόμενα του ιρακινού. «Σπάνια βρέθηκε τόσο διχασμένος ο κόσμος έναντι μιας πολεμικής σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή όσο στην περίπτωση του Ιράκ. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση όπου θα έπρεπε να συγκληθούν οι διεθνείς οργανισμοί και κυρίως ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ωστόσο κανείς δεν συγκαλεί τα όργανα αυτά. Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δεν βρήκαν τίποτε καλύτερο να κάνουν από το να υιοθετήσουν την άποψη των χριστιανοδημοκρατών εταίρων τους, οι οποίοι δια στόματος του ηγετικού τους στελέχους Φόλκερ Κάουντερ υποστηρίζουν ότι “είναι δουλειά των Αμερικανών να φροντίσουν για τη σταθερότητα στο Ιράκ”. Επί ποίας βάσεως; Με εντολή ποίου; Θα πρέπει να υπενθυμίσει κάποιος στους γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες ότι το δίκιο της ισχύος επικρατεί της ισχύος του δικαίου», αποφαίνεται η εφημερίδα.
Αυξάνονται οι πιθανότητες εκλογής του Γιούνκερ
Στην εκτίμηση ότι αυξάνονται οι πιθανότητες εκλογής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν καταλήγει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung που επισημαίνει ότι πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να αποτρέψει την επιλογή του Λουξεμβούργιου πρώην πρωθυπουργού. «Στις Βρυξέλλες διαψεύδονται οι εικασίες που θέλουν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι να έχει βρει εναλλακτικό υποψήφιο, ο οποίος να έχει την έγκριση του Κάμερον. Και επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απειλεί ότι θα απορρίψει έναν εναλλακτικό υποψήφιο, δεν θα ήταν διόλου εύκολο να βρεθεί ένα πρόσωπο που θα ήταν πρόθυμο για μια τέτοια περιπέτεια», συμπεραίνει η ελβετική εφημερίδα.