Αρνητική είναι η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 14.940 κρούσματα του SARS-CoV-2 — πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέσα σε μια ημέρα μέχρι εδώ —, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 1.559.766.

Παράλληλα, άλλοι 280 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 41.454 νεκρούς από την 6η Μαρτίου, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία στη χώρα.

Επιπλέον, στον Λίβανο ανακοινώθηκε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.708 κρούσματα του SARS-CoV-2 — αριθμός άνευ προηγουμένου ως εδώ —, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 165.933.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 20 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 1.353 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Αρνητικό ρεκόρ και στη Νότια Κορέα

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Νότια Κορέα έφθασαν σε επίπεδο άνευ προηγουμένου το προηγούμενο 24ωρο, στα 1.241, παρά τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο για να ελεχθεί το επιλεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Τα 1.216 από τα κρούσματα του SARS-CoV-2 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, με το σύνολό τους να φθάνει πλέον τα 54.770. Η θεαματική αύξησή τους αποδόθηκε από τις αρχές στον εντοπισμό 288 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σε κέντρο κράτησης στην ανατολική Σεούλ — πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εστίες που έχουν βρεθεί μέχρι εδώ.

Άλλοι 17 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 773 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,41%.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 311 (κατά 20 από την προηγουμένη).

Τοπικές αυτοδιοικήσεις, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Σεούλ και η Ιντσόν, επέβαλαν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων προσώπων. Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι οι παραβάτες των μέτρων της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν βαριά χρηματικά πρόστιμα, ως και 3 εκατ. γουόν (2.215 ευρώ).

Εξάλλου χιονοδρομικά κέντρα και χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί έκλεισαν, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού την περίοδο των γιορτών του τέλους του έτους.

Ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσονγκ Σιέ-γκιούν κάλεσε τις υγειονομικές αρχές και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να αντιμετωπίζουν με «αυστηρότητα» τις παραβιάσεις των συστάσεων.

«Η μεγάλη πλειονότητα» των πολιτών της Νότιας Κορέας «εφαρμόζει πιστά τα μέτρα (…) παρά την ενόχληση και την οδύνη που προκαλούν, αλλά αν ορισμένοι τα παραβιάζουν για ίδιον όφελος, δύσκολα μπορούμε να περιμένουμε να αποδώσουν», τόνισε ο Τσονγκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κυβερνητικού ειδικού κλιμακίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πάνω από 12.000 κρούσματα στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.485 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα υπέκυψαν άλλοι 861 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 121.172 νεκρούς επί συνόλου 1.362.564 καταγεγραμμένων μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει όμως ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι.

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώες επιβεβαιώθηκαν 2.395 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 75 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 16.303 νεκρούς επί συνόλου 593.310 μολύνσεων.

Ωστόσο η κυβέρνηση εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς νωρίτερα χθες άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού για τον νέο κορονοϊό, μετά την άφιξη της πρώτης παρτίδας 10.000 δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Η κυβέρνηση στο Σαντιάγο έχει κλείσει συμφωνία για την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου αυτού, οι οποίες αρκούν για την ανοσοποίηση 5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Αυτό το πρώτο στάδιο (του εμβολιασμού) δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει να είναι παρών για πολύ καιρό, να τηρούμε απόσταση, να φοράμε μάσκα και να πλένουμε τα χέρια μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.

Ο Πάρις συμπλήρωσε πως προβλέπει ότι «μέσα στο πρώτο τρίμηνο» του 2021 «θα έχουμε εμβολιάσει 5 εκατομμύρια ανθρώπους», ενώ «το πρώτο εξάμηνο» της επόμενης χρονιάς «θα έχουμε φθάσει το 80% του πληθυσμού» στην εκστρατεία ανοσοποίησης.