Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε σήμερα με τον ομόλογό του της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φοστέν Αρσάνζ Τουαντερά και διέταξε να πετάξουν πολεμικά αεροσκάφη στη χώρα για να «σηματοδοτήσουν την καταδίκη της Γαλλίας για τις απόπειρες αποσταθεροποίησης», ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους καταδίκασε “τις απόπειρες ένοπλων ομάδων και ορισμένων πολιτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του (πρώην προέδρου) Φρανσουά Μποζιζέ, για να παρεμποδίσουν την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών και τη διεξαγωγή εκλογών” την Κυριακή στη χώρα, πρώην γαλλική αποικία, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
Επίσης «υπενθύμισε τη συνεχή δέσμευση της Γαλλίας στο πλευρό των αρχών και του λαού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας για να συμβάλλει στις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας».
Σε αυτήν την πολύ ασταθή χώρα, ένοπλες ομάδες καταλαμβάνουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της χώρας και έχουν ξεκινήσει μια επίθεση ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, επικρατέστερος των οποίων είναι ο Τουαντερά, ενώ η υποψηφιότητα του Μποζιζέ κρίθηκε άκυρη.
Το Ελιζέ διευκρίνισε ότι «κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τουαντερά, και σε συμφωνία με τη (δύναμη του ΟΗΕ) Minusca», ο Εμανουέλ Μακρόν «διέταξε την πραγματοποίηση αποστολής υπερπτήσης στο έδαφος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας με μαχητικά αεροσκάφη».
«Αυτή η αποστολή πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα και σηματοδοτεί την καταδίκη από τη Γαλλία των προσπαθειών αποσταθεροποίησης της χώρας», διευκρινίζει η ανακοίνωση, η οποία δεν αναφέρει λεπτομέρειες σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων διευκρίνισε ότι μια περίπολος «αποτελούμενη από δύο μαχητικά αεροσκάφη Mirage (M2000D) συνοδευόμενη από ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού C135FR απογειώθηκε το απόγευμα από την προβλεπόμενη αεροπορική βάση της Εν Ντιαμένα (Τσαντ) για να επιστρέψει 4 ώρες αργότερα».
«Αυτή η υπερπτήση ή ‘επίδειξη παρουσίας’ πραγματοποιήθηκε σε ύψος που καθιστά δυνατή την επιτήρηση από αέρος και την επισήμανση της παρουσίας γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Μακρόν και ο Τουαντερά επίσης «χαιρέτισαν και υπογράμμισαν την υποστήριξή τους στα στοιχεία της Minusca, τα οποία, στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, επέτρεψαν να δοθεί σθεναρή απάντηση στις απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας».
Η Γαλλία έχει περίπου 300 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οι οποίοι πραγματοποιούν εκπαίδευση των εθνικών ενόπλων δυνάμεων και παρέχουν εάν είναι απαραίτητο, υποστήριξη στη Minusca, μια δύναμη 11.500 ανδρών.
Τον Δεκέμβριο του 2013, μετά το πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μποζιζέ και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, το Παρίσι είχε αναπτύξει περισσότερους από χίλιους στρατιώτες της επιχείρησης Sangaris, στο πλαίσιο εντολής του ΟΗΕ, για την αποκατάσταση της ασφάλειας. Η επιχείρηση Sangaris, που αριθμούσε έως 1.600 άνδρες, παρέμενε εκεί μέχρι το 2016.
Ο πρόεδρος Τουαντερά έλαβε τις τελευταίες ημέρες στρατιωτικές ενισχύσεις από τη Ρουάντα και τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έστειλε 300 επιπλέον στρατιωτικούς εκπαιδευτές.