Για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης πέραν των συνόρων του Ιράκ προειδοποίησε σήμερα από τη Γενεύη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και κάλεσε τον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να αρχίσει ένα διάλογο προκειμένου να σταματήσει η βία που ξέσπασε αυτόν τον μήνα με την επίθεση των τζιχαντιστών στην χώρα.
«Ανησυχώ πάρα πολύ για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ, κυρίως με τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μαζικές εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ)», δήλωσε ο Μπαν.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος περαιτέρω διαθρησκευτικής βίας σε μεγάλη κλίμακα, εντός του Ιράκ και πέραν των συνόρων του», πρόσθεσε.
Οι μαχητές του ΙΚΙΛ, το οποίο προέρχεται από την σουνιτική κοινότητα του Ιράκ, πολεμούν την κυβέρνηση της Βαγδάτης, η οποία αποτελείται από σιίτες που ανέβηκαν στην εξουσία μετά την ανατροπή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν το 2003.
Οι μαχητές αυτοί, τους οποίους στηρίζουν σουνίτες πρώην υποστηρικτές του Σαντάμ, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μια ιρακινή επαρχία και περιοχές σε άλλες 3 επαρχίες βόρεια της Βαγδάτης από την περασμένη εβδομάδα που εξαπέλυσαν την επίθεσή τους. Κατηγορούνται ότι έχουν σκοτώσει πολλές δεκάδες Ιρακινούς στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτίσει, ότι βάζουν στόχο πολίτες όπως και ότι έχουν απαγάγει Τούρκους διπλωμάτες.
«Καταδικάζω απερίφραστα όλες αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αυτούς τους φόνους αμάχων και την απαγωγή διπλωματών. Πρόκειται για απαράδεκτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο Μπαν.
«Όλοι οι δράστες αυτών των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε και κάλεσε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι να αρχίσει έναν διάλογο για να σταματήσει την διαθρησκευτική βία που ξέσπασε αυτόν τον μήνα στην χώρα του, ενώ επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις που παραμελούν τα ανθρώπινα δικαιώματα δημιουργούν «το έδαφος που θρέφει τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία»
«Ελπίζω ότι με την μεγάλη υποστήριξη των περιφερειακών χωρών και της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την ιρακινή κυβέρνηση πρώτα απ’όλα να αποκαταστήσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην χώρα», κατέληξε ο Μπαν.
Η επίθεση των τζιχαντιστών συνιστά «ζωτικής σημασίας απειλή» για το Ιράκ και κίνδυνο για την περιοχή, συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Βαγδάτη.
«Αυτήν την ώρα πρόκειται για μια ζωτικής σημασίας απειλή για το Ιράκ αλλά αντιπροσωπεύει επίσης έναν σοβαρό κίνδυνο για την περιοχή», υπογράμμισε ο Νικολάι Μλαντένοφ.
«Η ιρακινή κρίση πρέπει να επιλυθεί από τους Ιρακινούς, όμως αυτοί δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς τη διεθνή κοινότητα και μια εποικοδομητική συνεργασία στην περιοχή», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη απειλή για την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα» εδώ και χρόνια καθώς «η εθνική αυτή κρίση» προκάλεσε ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις τρεις κύριες κοινότητες της χώρας: τους σιίτες, τους σουνίτες και τους Κούρδους.
Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν αναφέρθηκαν στην επίθεση των τζιχαντιστών στο Ιράκ κατά την συνάντηση που είχαν χθες στην Βιένη.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ είχε δηλώσει χθες ότι οι δύο χώρες είχαν «πολύ σύντομες συνομιλίες» για το Ιράκ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.