Για τη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και διμερείς μελλοντικές συνεργασίες, συζήτησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ αλ Μάλκι (Riyad Al-Malki). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε κατ΄ αρχήν τα συγχαρητήριά του «για το σχηματισμό της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία είναι αποφασισμένη να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο των αρχών του Κουαρτέτου» σημειώνοντας ότι «μόνο μέσω αυτών των αρχών μπορούμε να φτάσουμε σε μια βιώσιμη, κοινά αποδεκτή λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε επίσης τη σημασία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσέγγισης για το Μεσανατολικό και τις πολλές νέες ανοιχτές κρίσεις που έχουν προστεθεί στην περιοχή και είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Σε διμερές επίπεδο, όπως εξήγησε, συμφωνήθηκε «να συνέλθει, στις αρχές Οκτωβρίου, η Κοινή Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα δώσει μια νέα έμφαση, σε όλα τα θέματα, κυρίως όμως, στα θέματα της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Από την πλευρά του ο Ριγιάντ αλ Μάλκι εξέφρασε τη χαρά του για το φιλικό περιβάλλον που υπάρχει σε κάθε συνάντηση για τα διάφορα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Παλαιστίνη αλλά και «μια κοινή αντίληψη για πολλά θέματα που χρειάζονται μια επείγουσα λύση, όπως το παλαιστινιακό ζήτημα».

«Εμείς εκτιμούμε το ενδιαφέρον της Ελλάδας ως χώρα, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως και «το ενδιαφέρον και τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών», δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέσα από τη «συνεργασία μπορούμε Έλληνες και Παλαιστίνιοι, να επιλύσουμε αυτό το θέμα και να επισπεύσουμε τις διαπραγματεύσεις, για να δοθεί η ευκαιρία να ιδρυθεί το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο».

Ο παλαιστίνιος υπουργός εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του «για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνο-παλαιστινιακές σχέσεις» σημειώνοντας: «Εμείς προσβλέπουμε στη διυπουργική επιτροπή, η οποία θα συνέλθει στις αρχές Οκτωβρίου. Προσβλέπουμε, βεβαίως και σε διάφορες άλλες επαφές με το φίλο μου τον υπουργό Εξωτερικών, είτε στη δική μας περιοχή είτε εδώ, είτε αλλού, κατά τη διάρκεια διεθνών διασκέψεων».