Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές στην Ουκρανία, όπως και η έναρξη συνομιλιών σε πανεθνικό επίπεδο για το μέλλον της χώρας.
«Είμαστε πεπεισμένοι και οι εταίροι μας συμμερίζονται την άποψη αυτή, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ασχέτως των διαφόρων ερμηνειών των διαφόρων γεγονότων που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, σήμερα είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στην άνευ όρων και στην άμεση (σύναψη) μιας κατάπαυσης του πυρός και στην έναρξη του διαλόγου», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον Πολωνό Ράντοσλαβ Σικόρσκι στην Αγία Πετρούπολη, στην βόρεια Ρωσία.
Ο Λαβρόφ χαιρέτισε εξάλλου την απόφαση του νέου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπως αξίωνε η Μόσχα.
«Ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Ποροσένκο ανακοίνωσε την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για αυτούς που θέλουν (να εγκαταλείψουν) τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ (…) Χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση. Πρόκειται για ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός έπειτα από την συνάντηση που είχε με τον Γερμανό και τον Πολωνό ομόλογό του στην Αγία Πετρούπολη, στην βόρεια Ρωσία.
Οι εντάσεις που συνδέονται με την κρίση στην Ουκρανία παραχώρησαν την θέση τους σε μια νέα ατμόσφαιρα, δήλωσε παράλληλα μετά την συνάντηση αυτή ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος παρατήρησε ότι όλες οι πλευρές προτίθενται να δράσουν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης.
«Είδα ότι όλες οι πλευρές προτίθενται να ενεργήσουν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ μετά τις συνομιλίες αυτές. «Δεν λέω ότι έχουμε ήδη βρει μια λύση για την κρίση, αλλά η κλιμάκωση παραχώρησε τη θέση της σε μια νέα ατμόσφαιρα (…) Βλέπουμε την άκρη του τούνελ», πρόσθεσε.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία υπάρχει η πιθανότητα για μια αποκλιμάκωση της κρίσης», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «όλες οι πλευρές προτίθενται να δράσουν» για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση.
Λίγο πριν από τη συνάντηση ο Σταϊνμάγερ είχε καλέσει την Ρωσία και την Ουκρανία να συνεργαστούν ώστε να επιβάλουν έναν καλύτερο έλεγχο στην κοινή τους μεθόριο. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «υπάρχει μια κάποιας μορφής κοινή διαχείριση των συνόρων», είχε πει, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να σταθεροποιηθεί και ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια ουσιαστικής σημασίας συναλλαγή μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του.
Παράλληλα στην ίδια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από την Αγία Πετρούπολη ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία εμποδίζοντας την διέλευση μαχητών όπως και την μεταφορά όπλων μέσω των συνόρων στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αντάρτες πολεμούν με τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Η δέσμευση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας συνιστά ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε εξάλλου ο Σικόρσκι και σημείωσε ότι μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ -στην οποία αντιτίθεται η Ρωσία- «δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».