Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άνοιξε χθες Τετάρτη το πρώτο της νέο ιεροδιδασκαλείο στην Κούβα τον τελευταίο μισό αιώνα, σε μια ακόμη ένδειξη της βελτίωσης των σχέσεων εκκλησίας-κράτους, μετά από δεκαετίες εχθρότητας στη νήσο, που τελεί υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επέδειξε τη στήριξή του στο έργο παρευρισκόμενος στην τελετή των εγκαινίων και περιηγούμενος στο κτίριο, αλλά δεν έκανε επίσημη ομιλία προς τους συγκεντρωμένους, περίπου 300 διπλωμάτες, εκκλησιαστικούς και κρατικούς αξιωματούχους στην εκδήλωση σε προάστιο της Αβάνας.

Ο αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας στην Κούβα Χάιμε Ορτέγα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο και στον πρώην ηγέτη της χώρας και αδελφό του Φιδέλ Κάστρο για το γεγονός ότι τάχθηκαν υπέρ του έργου, το οποίο επιδιωκόταν να γίνει εδώ και καιρό. «Εν ονόματι της εκκλησίας, ευχαριστώ τον πρώην πρόεδρο καθώς και το σημερινό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του, για την υποστήριξη του κράτους σε αυτό το έργο, ως την ολοκλήρωσή του», είπε ο Ορτέγα στην ομιλία του.

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI έστειλε τις ευλογίες του σε όλους όσοι “συνεισέφεραν γενναιόδωρα στην κατασκευή αυτού του κτιρίου”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού Ταρκίσιο Μπερτόνε σε μήνυμα το οποίο αναγνώστηκε στην εκδήλωση.

Το ιεροδιδασκαλείο Σαν Κάρλος και Σαν Αμπρόσιο, όπου εκπαιδεύονται υποψήφιοι ιερωμένοι, είχε καταληφθεί από τις αρχές της Κούβας το 1966 κι είχε μετατραπεί αρχικά σε στρατόπεδο και κατόπιν σε αστυνομική ακαδημία.

Η κατάσχεση ήταν ένα από τα πολλά επεισόδια στις τεταμένες σχέσεις εκκλησίας-κράτους μετά την επανάσταση του 1959. Μετά από δεκαετίες προστριβών, η κατάσταση άρχισε σταδιακά να βελτιώνεται το 1998, με την επίσκεψη του τότε Πάπα Ιωάννη Παύλου II, έως και εφέτος, όταν ο Ραούλ Κάστρο χρησιμοποίησε την εκκλησία ως ενδιάμεσο για την απελευθέρωση 50 και πλέον πολιτικών κρατούμενων.

Πριν την επίσκεψη του Πάπα Κουβανοί επίσκοποι ασκούσαν συχνά κριτική στην κυβέρνηση και οι εκκλησίες λειτουργούσαν ως χώρος συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων από αντιφρονούντες. Παρά την ένταση στις σχέσεις της με την κυβέρνηση η Εκκλησία παραμένει ένας από τους επιδραστικότερους θεσμούς στη χώρα.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Τόμας Ουένσκι, αρχιεπίσκοπος του Μαϊάμι, πόλης που αποτελεί την καρδιά της κοινότητας των εξορίστων Κουβανών στις ΗΠΑ–συχνά η Αβάνα κάνει λόγο περί «μαφίας του Μαϊάμι», αναφερόμενη σε ομάδες που σε συνεργασία με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν πολλές φορές να ανατρέψουν την κυβέρνηση.