Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και νικητής των εκλογών της 27ης Απριλίου, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατέθεσε, την Κυριακή, στη Βουλή της χώρας, την πρόταση με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι συγκάλεσε για τις 19 Ιουνίου συνεδρίαση της Βουλής για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτήν.
Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα σχηματιστεί από το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. Τα δύο αυτά κόμματα συνεργάζονταν και στην απερχόμενη κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με τον κατάλογο των προταθέντων υπουργών στη νέα κυβέρνηση δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές σε πρόσωπα, σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση. Υπουργός Εξωτερικών παραμένει ο Νίκολα Πόποσκι, όπως επίσης και ο Ζόραν Στάβρεσκι στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Το DUI θα έχει στη νέα κυβέρνηση πέντε υπουργούς, όπως και στην απερχόμενη.
Η μοναδική «έκπληξη» είναι η πρόταση για την ανάληψη του υπουργείου ‘Άμυνας από τον σημερινό πρέσβη της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ και εκπρόσωπο της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Ζόραν Γιόλεφσκι.
Ο Γκρούεφσκι δεν αποκάλυψε ποιος θα είναι ο νέος εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας. «Θα δούμε ποιος θα είναι. Εκ μέρους μας θα υπάρξει -όπως πάντα- βούληση, ενώ θα καταβληθούν μέγιστες προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Αλλά, όπως γνωρίζετε, αυτό το θέμα δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας. Υπάρχει και άλλη μια πλευρά. Χωρίς τη δική της ετοιμότητα, αυτό το ζήτημα είναι αδύνατο να το λύσει κάποιος. Ωστόσο, χωρίς να υπεισέρχομαι στα εσωτερικά ζητήματα της γειτονικής μας χώρας, δηλαδή στο αν θα διεξαχθούν ή όχι πρόωρες εκλογές εκεί, εμείς εμμένουμε στη θέση ότι επιθυμούμε να υπάρξει λύση και πως θα πράξουμε ότι μπορούμε προκειμένου να συμβεί αυτό, επειδή είναι τόσο προς το δικό μας συμφέρον όσο και προς -όπως πιστεύω- το συμφέρον της γειτονικής μας χώρας», ανέφερε ο Γκρούεφσκι.
Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, συγκαλώντας τη συνεδρίαση της Βουλής για τις 19 Ιουνίου, απηύθυνε γι΄ ακόμη μία φορά έκκληση τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, της οποίας ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, να επιστρέψουν στη Βουλή. Ωστόσο, άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη νέα Βουλή της χώρας.
Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 27ης Απριλίου, ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε με μεγάλη διαφορά, εκλέγοντας τους 61 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ. Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ εξέλεξε 34 βουλευτές, ενώ έναν βουλευτή εξέλεξε το νεοσύστατο σλαβικό κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι. Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εξέλεξε 19 βουλευτές ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εξέλεξε επτά βουλευτές. Τέλος, έναν βουλευτή εξέλεξε το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι. Οι 33 από τους 34 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού του οποίου ηγείται το SDSM έχουν παραιτηθεί, μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα στις 27 Απριλίου.