Αληθινός εφιάλτης είναι η ζωή για δώδεκα εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη, όπως περιέγραψε η Χενριέτα Φορ, η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
Η εμπόλεμη χώρα, η φτωχότερη του αραβικού κόσμου, «παραπαίει στο χείλος της απόλυτης κατάρρευσης», υπογράμμισε η Φορ, η οποία εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τον τίτλο «Αποτροπή του λιμού στην Υεμένη: Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα και το 2021».
Το κράτος αυτό «ίσως είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στη Γη αν είσαι παιδί», εξήγησε η Αμερικανίδα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. «Ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά από ασθένεια που θα μπορούσε να είχε ιαθεί. Δύο εκατομμύρια παιδιά δεν πάνε πια σχολείο. Χιλιάδες άλλα έχουν σκοτωθεί, ακρωτηριαστεί ή στρατολογηθεί από το 2015. Μόλις την περασμένη εβδομάδα 11 παιδιά σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα βρέφος ηλικίας ενός μήνα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Φορ, η κατάσταση στο πεδίο αποτελεί συνδυασμό «κρίσεων οποιαδήποτε από τις οποίες θα μπορούσε να γονατίσει μια χώρα».
Βρίσκονται σε εξέλιξη «μάχες σε 49 γραμμές μετώπων, που αυξήθηκαν από τις 36 πριν από έναν χρόνο», η οικονομία «είναι συντρίμμια και οι οικογένειες δεν μπορούν να τα βγάλουν πια πέρα», ενώ καίριας σημασίας υποδομές, «από τα νοσοκομεία και τα σχολεία ως τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης», εξήγησε η εκτελεστική διευθύντρια της Γιούνισεφ. Την ίδια στιγμή, η πανδημία του νέου κορονοϊού σαρώνει τη χώρα.
Υπογραμμίζοντας ότι οι ομάδες των Ηνωμένων Εθνών «βρίσκονται αντιμέτωπες με μάχες, αποκλεισμούς και γραφειοκρατικά εμπόδια» στην προσπάθειά τους «να φτάσουν στα εκατομμύρια άμαχους που χρειάζονται τη βοήθειά μας», η Χενριέτα Φορ θύμισε πως στην Υεμένη καταγράφεται «κρίση υποσιτισμού»: πάνω από 2,1 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό, σχεδόν 358.000 από τα οποία ακραίο υποσιτισμό.
«Αυτοί δεν είναι αριθμοί σε μια σελίδα. Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπινες τραγωδίες. Για εκατομμύρια παιδιά το μέλλον των οποίων καταστρέφεται», είπε. «Για εκατομμύρια γονείς που πρέπει να διαλέξουν, με το στομάχι δεμένο κόμπο, ανάμεσα στο αν θα θρέψουν τις οικογένειές τους ή θα ζητήσουν ιατρική βοήθεια για τα παιδιά τους», πρόσθεσε.
«Την περασμένη Παρασκευή σε ένα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Χοντάιντα, η Ζαχρά, οκτώ ετών, παρακαλούσε στελέχη της UNICEF και τους γιατρούς να την αφήσουν να πάει σπίτι. Εξήγησε ότι ο πατέρας της δεν είχε χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα και για να καλύψει τα ιατρικά της έξοδα», είπε η Φορ. «Αυτή είναι μια επιλογή που κανένας γονιός δεν θα έπρεπε να αναγκάζεται να κάνει».
Κι ενώ «ο κόσμος παρακολουθεί, μια ολόκληρη χώρα και οι άνθρωποί της στερούνται τα βασικά πράγματα που έχουν ανάγκη για να ζήσουν», συμπλήρωσε η διευθύντρια της Γιούνισεφ.
Κάλεσε να υπάρξει «πολιτική δράση», και κυρίως να υποστηριχθεί η προσπάθεια του ΟΗΕ προκειμένου να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στην Υεμένη. Αυτός είναι «ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτή η φρίκη», κατά την άποψη της Φορ.