«Υπάρχουν αρκετοί νόμοι και κανόνες. Το πρόβλημα είναι οι κλέφτες». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ερωτηθείς σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στην Βενετία, ο δήμαρχος της οποίας, ο Τζόρτζο Ορσόνι, απηλλάγη των καθηκόντων του σήμερα.
Χθες στη Βενετία, την πρωτεύουσα του νομού Βένετο, συνελήφθησαν 35 πολιτικοί, επιχειρηματίες αλλά και στρατιωτικοί με την κατηγορία διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος στο πλαίσιο των έργων κατασκευής του συστήματος υποθαλάσσιων φραγμάτων MOSE.
Ο Ρέντσι, αναφερόμενος στην υπόθεση, επισήμανε ότι «οι διεφθαρμένοι πολιτικοί» κατά την άποψή του «θα έπρεπε να μπορούν να κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία», ενώ επανήλθε στην πρότασή του για «διά βίου αποκλεισμό από αξιώματα και αναθέσεις έργων σε βάρος των πολιτικών και των επιχειρηματιών οι οποίοι καταδικάζονται για χρηματισμό και υπεξαίρεση».
Εξάλλου ο Ρέντσι δεσμεύθηκε ότι σύντομα η κυβέρνησή του θα εισηγηθεί νέα μέτρα και αυστηρές προϋποθέσεις για την ανάθεση δημοσίων έργων και συμβάσεων.
Ο υπεύθυνος της Ιταλικής Κρατικής Αρχής κατά της Διαφθοράς, ο Ραφαέλε Καντόνε δήλωσε στο μεταξύ στη Ρώμη ότι «είναι σαφές ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το σύστημα που αφορά τις προμήθειες και εργολαβίες του δημοσίου, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. . . Χρειάζεται μια τομή σε επίπεδο [πολιτικού] πολιτισμού και πολιτικής πρακτικής».
Για τον γραμματέα του συνδικάτου Cisl, τον Ραφαέλε Μπονάνι, «πρέπει να εγκριθεί άμεσα ένα μέτρο που να μην επιτρέπει, πλέον, στις περιφέρειες και στους δήμους της Ιταλίας να διαχειρίζονται και να αναθέτουν εργολαβίες», καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα σκάνδαλα θα διαιωνίζονται.
Ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο υποστήριξε αναφερόμενος στην υπόθεση πως σκάνδαλα σαν αυτό της Βενετίας «οφείλονται στην απουσία πραγματικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ιταλικές επιχειρήσεις» και ότι προέχει κυρίως «η ενίσχυση της Κρατικής Αρχής κατά της Διαφθοράς».