Συμφωνίες για την προμήθεια δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα (08/12) πως έχει συνάψει η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Η ποσότητα αυτή χαρακτηρίζεται επαρκής για την ανοσοποίηση 44.000.000 πολιτών της ασιατικής χώρας μέσα στο 2021.
Ωστόσο, η κυβέρνηση πρόσθεσε πως δεν θα βιαστεί να προχωρήσει στον εμβολιασμό, αντίθετα θα αναμείνει ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, ή με άλλα λόγια αν και ποιες παρενέργειες θα έχουν.
Η Σεούλ τηρεί επιφυλακτική προσέγγιση παρότι η χώρα δυσκολεύεται να ελέγξει το λεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, με τις Υγειονομικές Αρχές να προειδοποιούν πως εάν η εξάπλωση της πανδημίας συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό, σύντομα το σύστημα των νοσοκομείων θα βρεθεί αντιμέτωπο με κορεσμό.
Άλλες χώρες σπεύδουν να δώσουν έγκριση για την κατεπείγουσα χρήση των εμβολίων, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη διασπορά του SARS-CoV-2. Η Βρετανία άρχισε τον εμβολιασμό με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech σήμερα· οι ΗΠΑ και η Ινδία βρίσκονται στη φάση του ελέγχου από τους εποπτικούς φορείς κάποιων υποψηφίων εμβολίων.
Το υπουργείο Υγείας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι έχει κλείσει συμφωνίες για την αγορά εμβολίων ή υποψήφιων εμβολίων με την AstraZeneca, την Pfizer και τη Moderna (20 εκατομμυρίων δόσεων από την καθεμία), καθώς και με την Janssen της Johnson & Johnson (4 εκατομμύρια). Οι δόσεις αυτές αρκούν για να καλύψουν τον εμβολιασμό ως και 34 εκατομμυρίων ανθρώπων, διευκρίνισε ο Παρκ Νίουνγκ-χου.
Τις δόσεις που θα απαιτηθούν για την ανοσοποίηση άλλων 10 εκατομμυρίων πολιτών της Νότιας Κορέας η κυβέρνηση θα τις προμηθευτεί από το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρόσθεσε ο υπουργός.
Παρά την έξαρση των μολύνσεων -τα κρούσματα είναι γύρω στα 600 ημερησίως τελευταία και ο αριθμός τους παραμένει τριψήφιος τις τελευταίες 31 ημέρες- η σχετική επιτυχία της χώρας στην αναχαίτιση των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας επιτρέπει στην κυβέρνηση να μη σπεύσει να εμβολιάσει τον πληθυσμό, εξήγησε ο Παρκ.
«Δεν βλέπουμε την ανάγκη να αρχίσουμε τον εμβολιασμό με βιάση, χωρίς πρώτα να εξασφαλίσουμε πως θα έχουν επαληθευτεί οι κίνδυνοι των εμβολίων», επέμεινε σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η διανομή των εμβολίων δεν θα αρχίσει αργότερα από τον Μάρτιο, ωστόσο οι αρχές θέλουν να παρακολουθήσουν στενά τα αποτελέσματα του εμβολιασμού σε άλλα κράτη για αρκετούς μήνες ώστε να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Ο μαζικός εμβολιασμός πιθανόν θα αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.
«Αρχικά σχεδιάζαμε να εξασφαλίσουμε εμβόλια για 30 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αποφασίσαμε να αγοράσουμε περισσότερα, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για την επιτυχία των υποψηφίων εμβολίων και ο ανταγωνισμός για την αγορά τους εκ των προτέρων μεταξύ διαφόρων χωρών είναι έντονος», σημείωσε ο Παρκ διευκρινίζοντας ότι η απόκτησή τους κοστολογείται σχεδόν 1 δισ. ευρώ και θα εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό που θα εκτελεστεί το 2021.
Τα πρώτα εμβόλια θα γίνουν πιθανόν στους εργαζόμενους στις υγειονομικές και τις κοινωνικές υπηρεσίες, στους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες.
Εξάλλου η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας θα επιδιώξει τη δημιουργία ειδικών χώρων αποθήκευσης των εμβολίων, καθώς ειδικά το προϊόν της Pfizer πρέπει να φυλάσσεται στους -70° Κελσίου, είπε ο υπουργός Υγείας.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Νότια Κορέα ανέρχεται ως εδώ σε 552 νεκρούς επί συνόλου 38.755 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος, αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, τα κρούσματα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο και να φθάσουν τα 900 σε ημερήσια βάση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, φέρνοντας το σύστημα υγείας της ασιατικής χώρας αντιμέτωπο με κατάρρευση.