Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει το Λίβανο και την Ιορδανία, που φιλοξενούν περισσότερους από 1,6 εκατ. σύρους πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτική» τη βοήθεια που έχει προσφερθεί μέχρι σήμερα.
«Μέχρι αυτή τη στιγμή, η βοήθεια στην Ιορδανία και επίσης στο Λίβανο είναι ειλικρινά απογοητευτική. Έχουμε ανάγκη οι δωρήτριες χώρες και όλοι όσοι ανησυχούν για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή να επιταχύνουν (τις προσπάθειες) στο μέγιστο βαθμό» δήλωσε ο Κιμ στο Αμάν κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Χωροταξίας της Ιορδανίας, Ιμπραήμ Σάιφ.
«Η Ιορδανία σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος για κάτι το οποίο συνιστά ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι καιρός προκειμένου και οι άλλες χώρες να αυξήσουν πραγματικά (τη βοήθειά τους), να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο Λίβανος φιλοξενεί 1 εκατομμύριο και πλέον σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τη σύρραξη που σπαράσσει την χώρα τους εδώ και 3 χρόνια. Η Ιορδανία φιλοξενεί περίπου 600.000.
Η εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει δημιουργήσει τη σοβαρότερη προσφυγική κρίση μετά τη γενοκτονία στη Ρουάντα τη δεκαετία του 1990, καθώς το 50% των κατοίκων έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του. Τα 3 εκατ. εξ αυτών έχουν βρει καταφύγιο σε άλλες γειτονικές χώρες.
Ο Κιμ είχε υπολογίζει τη Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία ότι η σύρραξη έχει στοιχίσει στο Λίβανο περισσότερα από 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ξεκίνησε η κρίση, το Μάρτιο του 2011, ως το καλοκαίρι του 2013.
Το Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ είχε απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 6,5 δισ. δολαρίων για τα θύματα του πολέμου στη Συρία, όμως μόλις 2,3 δισ. δολάρια σε δωρεές προσφέρθηκαν σε μια σύνοδο που διεξήχθη στο Κουβέιτ τον Ιανουάριο.
Στελέχη του ΟΗΕ τονίζουν ότι το σχέδιό τους για το 2014 έχει χρηματοδοτηθεί μόλις στο 25%.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η χώρα (η Ιορδανία), η κατάσταση στην οποία παραμένει σταθερή εδώ και καιρό, δεν υποφέρει ανώφελα και ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται (οικονομικά), παρά την υποδοχή ενός τόσου μεγάλου αριθμού προσφύγων», δήλωσε ο Κιμ, που επισκέφθηκε σήμερα τον καταυλισμό του Ζαατάρι, όπου ζουν 100.000 Σύροι στα βόρεια της χώρας.
Ο υπουργός Χωροταξίας της Ιορδανίας ανέφερε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είχε συμφωνήσει τον περασμένο χρόνο να χορηγήσει ένα δάνειο ύψους 150 εκατ. δολαρίων στην Ιορδανία, έπειτα ένα άλλο δάνειο ύψους 250 εκατ. το Μάρτιο, για να βοηθήσει το Αμάν να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που δημιουργεί η εισροή των προσφύγων.
«Συζητήσαμε σήμερα τα μέσα για να λάβουμε περισσότερη στήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα όσον αφορά οικονομικά σχέδια και επενδύσεις στην Ιορδανία» είπε ο ίδιος.
«Υπάρχει μια πιθανότητα η Ιορδανία να λάβει (εκ μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας) 700- 800 εκατ. δολάρια για τη στήριξη ενός προγράμματος ανάπτυξης, όπως επίσης 200 εκατ. δολάρια για τη στήριξη του προϋπολογισμού στο μέλλον», προσέθεσε ο ίδιος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.