Ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν το προσεχές διάστημα θα καταθέσει τα έγγραφα που απαιτούνται για να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο δικηγόρος του Αντρέι Κουτσερένα.
«Ήδη έχει ετοιμάσει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τα καταθέσει», δήλωσε ο Κουτσερένα.
Στις αρχές Νοεμβρίου ο Έντουαρντ Σνόουντεν με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Twitter είχε ανακοινώσει ότι θα υποβάλει αίτηση για να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα και να γίνει έτσι κάτοχος διπλής αμερικανο-ρωσικής υπηκοότητας.
«Εγώ και η σύζυγός μου δεν έχουμε την παραμικρή επιθυμία να αποχωριστούμε τον γιό μας. Να γιατί στην εποχή της πανδημίας και των κλειστών συνόρων θα υποβάλουμε αίτηση για την απόκτηση διπλής αμερικανο-ρωσικής υπηκοότητας», έγραφε ο Σνόουντεν στην ανάρτησή του.
Ο Σνόουντεν υπογράμμιζε ότι ο ίδιος και η γυναίκα του, η Λίντσι Μιλς, «θα παραμείνουν Αμερικανοί» και θα διαπαιδαγωγήσουν τον γιό τους «με όλες τις αξίες της Αμερικής», συμπεριλαμβανομένης «την ελευθερίας να λέει την γνώμη του». «Με ανυπομονησία περιμένω εκείνη τη μέρα που θα μπορώ να επιστρέψω στις ΗΠΑ, ώστε όλη μας η οικογένεια να επανενωθεί», πρόσθετε ο Σνόουντεν.
Στα τέλη Οκτωβρίου ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε πάρει επ’ αόριστον άδεια παραμονής στη Ρωσία, όπως είχε δηλώσει ο δικηγόρος του Ανατόλι Κουτσερένα. Η άδεια παραμονής επ’ αόριστον ισοδυναμεί με άδεια μονίμου κατοίκου της Ρωσίας.
Ο Σνόουντεν το 2013 είχε αποκαλύψει στοιχεία για τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και για την παράνομη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών ξένων ηγετών. Φοβούμενος ότι θα διωχθεί από τις αμερικανικές αρχές, είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Την 1η Αυγούστου του 2014 πήρε προσωρινή άδεια παραμονής στη Ρωσία. Στις ΗΠΑ ο Σνόουντεν κατηγορείται για παραβίαση δύο άρθρων της νομοθεσίας περί κατασκοπείας. Η παραβίαση του κάθε άρθρου επισύρει ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη. Οι αμερικανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν τον Σνόουντεν προδότη και δεν προτίθενται να τον συγχωρέσουν, καθώς έχει βλάψει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοση του. Το 2016 ο Σνοόυντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις ΗΠΑ υπό τον όρο μιας «δίκαιης δίκης» ενώ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να του απονείμει χάρη.