Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος συναντήθηκε με στελέχη της επιτροπής Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα πως τους πρώτους πέντε μήνες του 2014, σχεδόν 40.000 μετανάστες έφθασαν στις ακτές της Ιταλίας.
Κατά τη διάρκεια του 2013 στην Ιταλία είχαν φθάσει συνολικά 43.000 μετανάστες. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει ξεπεραστεί ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2014, διευκρίνισε ο Αλφάνο.
«Όσον αφορά την εκτίμηση για τις αφίξεις το 2014 πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά η μεταναστευτική πίεση είναι πολύ ισχυρή και η τάση είναι ανοδική», πρόσθεσε.
Η πλειονότητα των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία «ζητούν την προστασία μας και έχουμε την υποχρέωση να τους υποδεχόμαστε, αλλά η υποχρέωση αυτή είναι ευρωπαϊκή, όχι μόνο ιταλική», σημείωσε ο υπουργός.
Ο Αλφάνο επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν οι δυνάμεις που έχει αναπτύξει η FRONTEX, η υπηρεσία η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό και τη συνεργασία σε ό,τι αφορά τη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και να μεταφερθεί η έδρα της από την Πολωνία, όπου βρίσκεται σήμερα, στην Ιταλία.
Το ζήτημα της μετανάστευσης «θα είναι ένα από τα θέματα (προτεραιότητας) του δικού μας εξαμήνου στην ευρωπαϊκή προεδρία, θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» να ληφθούν μέτρα για το πρόβλημα, επέμεινε ο υπουργός.
Επιπλέον ο Αλφάνο διευκρίνισε ότι οι διαθέσιμες θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας για τους αιτούμενους άσυλο είναι αυτή τη στιγμή 12.000, αλλά τα πρόσωπα που έχουν αιτηθεί άσυλο αναμένεται να φθάσουν σύντομα τα 20.000.
Ένα «εθνικό σχέδιο ανακατανομής των μεταναστών έχει τεθεί σε εφαρμογή σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τις επαρχίες και τις κοινότητες», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Είναι θεμελιώδους σημασίας, πρόσθεσε ο Αλφάνο, η διεθνής κοινότητα να εγκαταστήσει καταυλισμούς με σκηνές στην Αφρική, ώστε να φιλοξενούνται σε αυτούς κατ’ αρχάς οι μετανάστες, αλλά και να συμβάλει ώστε οι Αφρικανοί να μένουν στις χώρες τους.
Σύμφωνα με το BBC, συνολικά ο αριθμός των μεταναστών που έχουν φθάσει σε ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής φέτος ανέρχεται σε 60.000. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος από εκείνον που καταγραφόταν το αντίστοιχο διάστημα του 2011, τη χρονιά της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, όταν συνολικά στην ΕΕ είχαν φθάσει 140.000 μετανάστες δίχως χαρτιά.
«Αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, και με τους θερινούς μήνες να πλησιάζουν, υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα οι αριθμοί να αυξηθούν περαιτέρω», επισήμανε ο Χιλ Αρίας Φερνάντεθ, ανώτατο στέλεχος της FRONTEX.
Περίπου το ένα τρίτο των μεταναστών αυτών προέρχονται από τη Συρία, αλλά μεγάλος αριθμός τους είναι επίσης υπήκοοι του Αφγανιστάν και της Ερυθραίας.