Η δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, η άνοδος των εκλογικών ποσοστών ακραίων και ναζιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη και η πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, προβάλλονται με ανακοινώσεις και άρθρα στελεχών της παγκόσμιας εβραϊκής κοινότητας, καθώς και με δημοσιεύματα στις ΗΠΑ.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, με αφορμή το αιματηρό επεισόδιο στις Βρυξέλλες και την «επιτυχία εξτρεμιστικών κομμάτων» στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρει σε άρθρο του «Ξύπνα Ευρώπη!», σημειώνοντας ότι «η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική».
Όπως τονίζει ο κ. Χάρις, «τα τελευταία 14 χρόνια, μαζί με τους φίλους μας στην Ευρώπη, έχουμε προσπαθήσει να προειδοποιήσουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αυξανόμενη απειλή για τους Εβραίους, τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώ πολλοί άργησαν να αναγνωρίσουν αυτή την απειλή». Επίσης, υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο βαθύ από ό,τι πολλοί συνειδητοποιούν».
Αναφερόμενος σε μια σειρά αντισημιτικών εκδηλώσεων σε πολλές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, ο κ. Χάρις καταγράφει κάποιες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, υποστηρίζοντας ότι μερίδα του ελληνικού Τύπου είχε προβάλει το επιχείρημα πως «όλο το θέμα ήταν μια σιωνιστική συνωμοσία», ότι «χιλιάδες Εβραίοι είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων να μείνουν μακριά από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου εκείνη τη μέρα» και ότι «θα μπορούσε η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) να αποστείλει κατάλογο των Εβραίων θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων για να διαψεύσει τις μακάβριες φήμες που κυκλοφορούν στην Αθήνα».
Στο μεταξύ, στην «αποτελεσματικότητα καταστολής» της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, μετά τη «σημαντική νίκη» που κατέγραψε το «νεοφασιστικό κόμμα στις ευρωεκλογές», με ποσοστό 9,4% και με την κατάκτηση της τρίτης θέσης, αναφέρεται εκτενές άρθρο-ανταπόκριση του Εβραϊκού Τηλεγραφικού Πρακτορείου (Jewish Telegraphic Agency), το οποίο αναδημοσιεύεται σε αρκετά αμερικανοεβραϊκά ΜΜΕ.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, για τους αντιπάλους της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένης της μικρής εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό», ενώ γίνεται λόγος για «προφανή αποτυχία της στρατηγικής» αντιμετώπισης του «υπερεθνικιστικού κόμματος».
«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που μας φέρνει πραγματικά σε δύσκολη θέση», δήλωσε ο Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να βρει τρόπους για να εξηγήσει στους ψηφοφόρους ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα ναζιστικό κόμμα δολοφόνων».
Στη συνέχεια, στο άρθρο του Πρακτορείου σημειώνεται: «Για την ταλανιζόμενη ελληνική κυβέρνηση, που αγωνίζεται ήδη να βγάλει τη χώρα από μια βαθιά οικονομική κρίση, εν μέσω μιας σκληρής λιτότητας που επέβαλε η Ευρώπη, το αποτέλεσμα αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα. Η Νέα Δημοκρατία, το κεντροδεξιό κόμμα του κ. Σαμαρά, φοβούμενη τις αντιδράσεις του δεξιού ρεύματος τού κόμματος, απέφυγε έως σήμερα να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή και να φέρει προς ψήφιση ένα σκληρό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Αντίθετα, η κυβέρνηση οδήγησε τη Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη, με τη σύλληψη του μεγαλύτερου μέρους των βουλευτών της. Έξι βουλευτές έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ έχουν χάσει τη βουλευτική τους ασυλία και την κρατική χρηματοδότηση».
Επίσης, αναφέρεται ότι «οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει ποιες θα είναι οι ενέργειές τους έναντι της Χρυσής Αυγής», υπογραμμίζοντας σχετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει με καλύτερο τρόπο τους κινδύνους που απορρέουν από τη Χρυσή Αυγή».
Τέλος, σημειώνεται ότι λόγω της «ευρύτερης ανόδου» του νεοναζισμού στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Ρόναλντ Λόντερ, δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα και να διαμορφώσουν μια στρατηγική για την πάταξη του εξτρεμισμού».