Εικόνες σοκ έρχονται από τουρκικά Μέσα, όπου φέρετρα με νεκρούς από τον κορονοϊό μεταφέρονται με πούλμαν στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές ότι η χώρα δεν εμφανίζει τους πραγματικούς αριθμούς για τον κορονοϊό.
Συγκεκριμένα τo sozcu.com και άλλα ΜΜΕ από την Τουρκία δημοσιεύουν βίντεο και εικόνες αναφέροντας πως λεωφορεία μεταφέρουν φέρετρα με νεκρούς για την Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι βρίσκονται στην αναμονή για να ταφούν.
Cenazeler İBB’nin otobüsleriyle taşındı
https://t.co/TClz0Hulw6 pic.twitter.com/Yf4JupjCT9— Ekomonitör (@ekomonitorgzt) November 27, 2020
Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού χτυπάει την Τουρκία και χθες στην Κωνσταντινούπολη είχαν καταγραφεί 231 νεκροί «από μολυσματική ασθένεια», όπως αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στα τουρκικά ρεπορτάζ, η κυβέρνηση ανακοινώνει στους νεκρούς από τον κορονοϊό όσους είχαν συμπτώματα.
To ρεπορτάζ των τουρκικών Μέσω μετέδωσε και το MEGA με τη φωτογραφία όπου φαίνονται τα φέρετρα στο χώρο των αποσκευών λεωφορείου.
Deutsche Welle: Η Τουρκία δεν λέει την αλήθεια για τον κορονοϊό
«Η Τουρκία δεν λέει την αλήθεια για τον κορωνοϊό» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Deutsche Welle, σύμφωνα με το οποίο η τουρκική κυβέρνηση αποκρύπτει τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας. Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας κάνει λόγο για αύξηση των κρουσμάτων κατά 300% τον Νοέμβριο.
Άγκυρα, Τέταρτη βράδυ: με σοβαρό πρόσωπο ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα κάνει δηλώσεις για την κατάσταση της πανδημίας στην χώρα, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Το δεύτερο κύμα πανδημίας χτυπά αλύπητα τη χώρα, αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ο λαός μπορεί να εμπιστεύεται τον πρόεδρο Ερντογάν» ξεκινά.
Και μετά για πρώτη φορά αναφέρει αριθμούς, που δείχνουν την πραγματική διάσταση της πανδημίας. Μέσα σε 24 ώρες ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε στις 28.351, ένα απειλητικός αριθμός. Ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο.
Εκρέμ Ιμάμογλου: «Έχω χάσει τον ύπνο μου»
Από το περασμένο Σαββατοκύριακο η τουρκική κυβέρνηση τράβηξε χειρόφρενο. Εστιατόρια και καφέ έκλεισαν και πάλι. Τις εργάσιμες ημέρες οι ηλικίας άνω των 65 μπορούν να κυκλοφορούν μόνο ανάμεσα στις 13.00 και 16.00, στους κατοίκους κάτω των 20 χρονών επιτρέπεται έξοδος μόνο μεταξύ 13.00 και 16.00.
Όλες οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες επιτρέπεται να βγαίνουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Τα μέτρα διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει ανοιχτή η τουρκική οικονομία. Μέλημα της κυβέρνησης να μην θιγούν από τα μέτρα όσο είναι δυνατόν η καθημερινότητα και η κατανάλωση.
Με τα αυστηρά μέτρα η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση στον πληθυσμό, ότι η πανδημία τώρα αρχίζει. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν μπορεί να εδραιώσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που έχει την κατάσταση του κορωνοϊού υπό έλεγχο.
Ιδιαίτερα το υπουργείο Υγείας εγείρει τη βάσιμη υποψία ότι κάνει κόλπα με τους αριθμούς. Τον Σεπτέμβριο μαθεύτηκε ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έχουν καταγραφεί όλα τα θετικά τεστ, παρά μόνο εκείνα που έγιναν σε ασθενείς σε νοσοκομεία.
Ο αληθινός αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος. Ιδιαίτερα οι δηλώσεις του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης που ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενισχύουν αυτή την εντύπωση.
Την περασμένη Δευτέρα ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανέφερε ότι μόνο στην Κωνσταντινούπολη οι νεκροί ήταν 168 σε μίαν ημέρα, όταν λίγο πριν το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 139 νεκρούς από Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερα στην Πόλη οι διαστάσεις της πανδημίας είναι τόσο καταστροφικές, που γίνονται όλο και περισσότερο συγκρίσεις με το πρώην κινεζικό Hotspot κορωνοϊού, την επαρχία Γουχάν. Εδώ και ημέρες ο Ιμάμογλου δείχνει ανήσυχος με τον ρυθμό διάδοσης του ιού στην πόλη του.
«Έχω χάσει τον ύπνο μου» ομολόγησε αυτήν την εβδομάδα ο δήμαρχος. «Κανονικά ο αριθμός των κηδειών το Νοέμβριο δεν ξεπερνούν τις 190 καθημερινά, αλλά αυτήν τη στιγμή εκτοξεύτηκε στις 450».
Ο επικεφαλής των νεκροταφείων στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης Αιχάν Κοτς επιβεβαίωσε στη DW, ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται πολύ καθαρά δυναμική αύξηση του αριθμού θανάτων και κηδειών από κορωνοϊό. «Οι κηδείες αυξάνονται καθημερινά και ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στις 400 κάθε μέρα».
Ιατρικός Σύλλογος: Αύξηση των κρουσμάτων κατά 300%
Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με τα οποία επικοινώνησε η DW, περιγράφουν δραματικές εικόνες. Ο Οσμάν Έλμπεκ, που εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο για ασθένειες με νοσήματα στους πνεύμονες, επιβεβαιώνει τη ραγδαία αύξηση των ασθενών τις προηγούμενες έξι εβδομάδες.
«Στα δημόσια νοσοκομεία δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν τα κρεβάτια, οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση, συχνά οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν, ακόμη κι αν η κατάσταση της υγείας τους είναι κρίσιμη» λέει ο Έλμπεκ. «Γι αυτό και η διεύθυνση αύξησε τον αριθμό των κρεβατιών Covid-19. Ήδη έχει καλυφθεί το 90%, ο αγώνας είναι πιο σκληρός και από το πρώτο κύμα του Μαρτίου».
Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος TTB κλονίζει την αξιοπιστία της τουρκικής κυβέρνησης και τη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας. Διότι οι δικοί του υπολογισμοί διαφέρουν πολύ από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Την περασμένη εβδομάδα ο Ιατρικός Σύλλογος προκάλεσε ανησυχία με το αποτέλεσμα ερευνών του για αύξηση των κρουσμάτων κατά 300% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Που σημαίνει πάνω από 47.600 νέα κρούσματα καθημερινά. Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία 1270 ιατρείων σε 73 πόλεις. Εάν ο αριθμός είναι πράγματι σωστός, τότε η τουρκική κυβέρνηση έχει αποκρύψει πάνω από 40.000 κρούσματα την ημέρα.
Ο Σιγκντέμ Ασλάν, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου, είπε στη DW, πως ένας τέτοιος αριθμός θα μπορούσε να φέρει πολύ σύντομα τους υγειονομικούς ενώπιον δύσκολων προκλήσεων.
«Δυστυχώς ο αυξανόμενος αριθμός ασθενών ενδέχεται να βάλει τους γιατρούς ενώπιον δύσκολων αποφάσεων σε ότι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους κάνοντας επιλογές, κι αυτό θα οδηγήσει σε εντάσεις σε επίπεδο ηθικής και βία στις υγειονομικές δομές».
Για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση ο Ιατρικός Σύλλογος προτείνει μέτρα λοκντάουν τουλάχιστον δύο εβδομάδων, ακόμη καλύτερα 28 ημερών.