Στη Βιέννη, από την 16η Ιουνίου ως την 20ή Ιουνίου, θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στις έξι διεθνείς δυνάμεις και το Ιράν στο πλαίσιο της προσπάθειας να διευθετηθεί η διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον είχε «μακρές και χρήσιμες συνομιλίες» με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στην Τουρκία χθες και σήμερα, κι εξέτασαν τρόπους για να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Άστον, ο Μάικλ Μαν.
«Εξέτασαν διάφορες δυνατότητες στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης διαδικασίας. Ο επόμενος επίσημος γύρος των (εξαμερών) συνομιλιών με το Ιράν θα διεξαχθεί από την 16η ως την 20ή Ιουνίου στη Βιέννη», ανέφερε ο Μαν.
Η Άστον συντ0νίζει τις μακρόχρονες διαπραγματεύσεις με το Ιράν για λογαριασμό των έξι δυνάμεων, της λεγόμενης Ομάδας 5+1 (τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, συν τη Γερμανία).
Οι διεθνείς δυνάμεις θέλουν το Ιράν να μειώσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και άλλες δραστηριότητες που θεωρούν ότι εγείρουν τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα η Τεχεράνη να αποκτήσει τη δυνατότητα να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Σε αντάλλαγμα, υπόσχονται σταδιακή άρση των κυρώσεων που επιβάλλουν στο Ιράν.
Η Άστον και ο Ζαρίφ πρότειναν να γίνει σύντομα μια συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ανέφερε ακόμη ο Μαν και πρόσθεσε πως άλλες, πι0 πολιτικού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν μόλις χρειαστεί.
Στον πιο πρόσφατο γύρο των συνομιλιών στη Βιέννη, ο οποίος ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δεν σημειώθηκε παρά ελάχιστη πρόοδος, γεγονός που ήγειρε αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας ως την καθορισμένη προθεσμία της 20ής Ιουνίου. Χθες Δευτέρα το Ιράν – το οποίο αρνείται πάγια ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς – εκτίμησε ότι οι διεθνείς δυνάμεις προβάλλουν «υπερβολικές» απαιτήσεις, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα πως τα εμπόδια θα ξεπεραστούν.
Οι δύο πλευρές έχουν αναφέρει πως ευελπιστούν να υπογραφεί μια συμφωνία ως την 20ή Ιουλίου.
Ανάμεσα στα πιο ακανθώδη θέματα στις διαπραγματεύσεις είναι ο βαθμός εμπλουτισμού ουρανίου τον οποίο θα επιτρέπεται να συνεχίσει το Ιράν και η λειτουργία του αντιδραστήρα στο Αράκ. Τα δύο αυτά θέματα σχετίζονται με το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να επιδιώξει να αποκτήσει ατομικά όπλα.