Ελικοπτεροφόρο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ πλέει προς την Αϊτή για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπτωση που η τροπική καταιγίδα Τόμας πλήξει, όπως αναμένεται, τη χώρα της Καραϊβικής, όπου κινδυνεύουν 1,5 εκατ. άνθρωποι που ζουν σε σκηνές, ανακοίνωσε το επιτελείο του αμερικάνικου ΠΝ.

Το USS Iwo Jima, με φορτηγίδες, οκτώ ελικόπτερα CH-46 Sea Knight, δυο ελικόπτερα MH-60 Night Hawk και πλήρωμα 1.600 ανδρών, περιλαμβανομένων μελών του ιατρικού σώματος και του μηχανικού, απέπλευσε από το Σουρινάμ.

Το αμερικάνικο πολεμικό ναυτικό αναπτύσσει συχνά σκάφη αυτού του τύπου σε ανθρωπιστικές αποστολές, καθώς μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην μεταφορά, με ταχύτητα, προμηθειών και ιατρικών ομάδων στις πληγείσες περιοχές χωρίς να απαιτείται να υπάρχει αεροδρόμιο σ’αυτές.

Η τροπική καταιγίδα Τόμας βρίσκεται περίπου 250 χλμ. από το Πορτ-ο-Πρενς· σύμφωνα με μετεωρολόγους αναμένεται να πλήξει κυρίως τη βόρεια Αϊτή, πιθανότατα την Παρασκευή. Οι βίαιοι άνεμοι, οι ισχυρές βροχές και οι κατολισθήσεις θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τους Αϊτινούς στους καταυλισμούς των αστέγων από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου, ο οποίος στοίχισε 250.000-300.000 νεκρούς. Η χώρα αντιμετωπίζει, από τα τέλη Οκτωβρίου, και μια επιδημία χολέρας χωρίς προηγούμενο–η ασθένεια έχει προσβάλει πάνω από 4.700 ανθρώπους κι έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 337.