Να προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές της Κυριακής κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού κόμματος, Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν. Με γραπτή δήλωση του, τους προέτρεψε παράλληλα να δώσουν την ψήφο τους στην Αριστερά.

Για πρώτη φορά φέτος, δόθηκε το δικαίωμα σε Τουρκοκυπρίους που κατέχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ψηφίσουν, χωρίς να έχουν εγγραφεί προηγουμένως στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και να διεκδικήσουν θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων υπολογίζεται στις 60.000, αλλά τα κύρια τουρκοκυπριακά κόμματα τους κάλεσαν να μη προσέλθουν στις κάλπες, αν και για πρώτη φορά, υπάρχουν τρεις Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι.

Όπως έγινε γνωστό από τα κατεχόμενα, ο κ. Ιζτζιάν ανέφερε, ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι συμμετέχοντας στις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους με βάση την ελεύθερη βούλησή τους.

Επέκρινε όσους τάσσονται ενάντια στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι καμιά δύναμη δεν μπορεί να τους σταματήσει από το να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να ενωθούν με τον κόσμο.

Χθες και η συντεχνία των δασκάλων KTOS με ανακοίνωσή της είχε κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, αναφέροντας πως έτσι θα φανεί, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν καταστεί μειονότητα στα κατεχόμενα, αφού, από τις 176.000 καταγεγραμμένους ψηφοφόρους, φαίνεται καθαρά, ότι μόνο 60.000 είναι οι Τουρκοκύπριοι.