Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε σήμερα μια ευρεία επίθεση με στόχο να σπάσει την πολιορκία της κεντρικής φυλακής του Χαλεπιού από τους αντάρτες η οποία διαρκεί εδώ και ένα χρόνο και έτσι να κόψει την κεντρική αρτηρία ανεφοδιασμού των εξεγερμένων μέσω της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.
«Κάποιες από τις δυνάμεις του καθεστώτος έχουν φτάσει στον τοίχο της κεντρικής φυλακής του Χαλεπιού», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι δυνάμεις των εξεγερμένων έθεσαν υπό τον έλεγχό τους περιοχές γύρω από τη φυλακή, στην οποία βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 κρατούμενοι, τον Απρίλιο του 2013 και έκτοτε την πολιορκούν, πρόσθεσε.
Ο Άμπντελ Ράχμαν σημείωσε ότι η άρση της πολιορκίας «θα αποτελέσει μια στρατηγική νίκη για το καθεστώς, διότι έτσι θα κοπεί ο δρόμος ανεφοδιασμού μεταξύ του Χαλεπιού και της επαρχίας του καθώς και με την Τουρκία», μία από τις χώρες συμμάχους των εξεγερμένων.
«Οι εξεγερμένοι ανατίναξαν σήμερα το νοσοκομείο Κίντι διότι το κτίριο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον στρατό για να παρακολουθεί τις οδούς ανεφοδιασμού των ανταρτών. Όλοι φοβούνται ότι ενδέχεται να πολιορκηθεί το Χαλέπι», σημείωσε ο ίδιος.
Οι σύροι αντάρτες, μεταξύ αυτών και μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα, έχουν ανακοινώσει ότι επιθυμούν να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνται στη φυλακή του Χαλεπιού σε πολύ άσχημες συνθήκες.
Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ράχμαν, «η πολιορκία έχει οδηγήσει στον θάνατο 600 κρατούμενων, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και τα διάδοση των ασθενειών».
Η φυλακή έχει υπάρξει επίκεντρο μαχών μεταξύ του τακτικού στρατού και των εξεγερμένων. Στις αρχές Φεβρουαρίου μια ομάδα ανταρτών είχε εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση και έθεσε υπό τον έλεγχό της ένα μέρος του τεράστιου συγκροτήματος στο οποίο βρίσκεται η φυλακή προτού εκδιωχθεί από τις αεροπορικές επιδρομές του στρατού.
Στο μεταξύ ο Ερυθρός Σταυρός έχει ξεκινήσει μια «ευρεία διανομή» τροφίμων και στις δύο πλευρές του μετώπου στο Χαλέπι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Η συριακή κυβέρνηση ενέκρινε αυτή την εβδομάδα το σχέδιο αυτό, το οποίο της είχε υποβληθεί τον Ιανουάριο, και την επιχείρηση για τη διανομή τροφίμων σε 60.000 ανθρώπους στη διχασμένη πόλη έχει αναλάβει η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουρερ.
«Η διανομή ξεκίνησε και στις δύο πλευρές με στόχο τους εσωτερικά εκτοπισμένους εξαιτίας των βομβαρδισμών με βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά», πρόσθεσε ο Μάουρερ.