Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος για την αποστολή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας, εφ’ όσον ζητηθεί, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ευχαριστώντας τα κράτη-μέλη του οργανισμού για την άμεση ανταπόκριση, στην καταστροφή που προκλήθηκε από τις πλημμύρες στα Βαλκάνια.
«Ο Γενικός Γραμματέας ευχαριστεί τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για την άμεση ανταπόκριση, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων διάσωσης και τη στρατιωτικο-πολιτική βοήθεια» αναφέρεται σε ανακοίνωση εκπροσώπου του Μπαν Κι-Μουν.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για τους πληγέντες κατοίκους στη Σερβία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη από πόσιμο νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
«Πάνω από 70.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και περισσότεροι από 50 έχασαν τη ζωή τους στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στη Σερβία και στην Κροατία, χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και η προσέγγισή τους είναι αδύνατη, παρά μόνον με βάρκες» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του συνεργάζονται στενά με τις αρχές των κρατών, στηρίζοντας τις προσπάθειες συντονισμού και αποτίμησης των ζημιών, παρέχοντας βοήθεια, εξοπλισμό, είδη πρώτης ανάγκης, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να παράσχει πρόσθετη βοήθεια, αν κριθεί αναγκαίο.
Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, Ελίζαμπετ Μπιρς ανακοίνωσε χθες από τη Γενεύη ότι η υπηρεσία κατάφερε να αρχίσει επιχειρήσεις στα κράτη των Βαλκανίων σε χρονικό διάστημα 36 ωρών από την έναρξη των πλημμυρών.
Η ανθρωπιστική βοήθεια απεστάλη στη Σερβία από το Μπρίντιζι της Ιταλίας με αεροπλάνα που διασφάλισαν η ιταλική και η νορβηγική κυβέρνηση.
Στη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη, ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δήλωσε ότι τα περιφερειακά γραφεία της υπηρεσίας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας των κρατών που επλήγησαν, παρέχουν συμβουλές για τα βήματα, τα οποία μπορούν να ληφθούν ως απάντηση στην κρίση και για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατεύσουν τη ζωή και την υγεία τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποστείλει στις τρεις χώρες ειδικούς για το νερό και την υγιεινή, οι οποίοι θα καταρτίσουν σχέδια και θα δίνουν συμβουλές για τις διαδικασίες υγείας που πρέπει να ακολουθηθούν, όταν οι κάτοικοι επιστρέψουν στα σπίτια τους.