Τα Ηνωμένα Έθνη κατέβαλαν προσπάθειες για την επίτευξη ανακωχής μεταξύ του στρατού του Μάλι και ανταρτών Τουαρέγκ, αφότου δεκάδες μαχητές σκοτώθηκαν και πολλοί αιχμαλωτίστηκαν μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ο υποστράτηγος Ζαν Μπόσκο Κάζουρα, επικεφαλής του στρατού της αποστολής του ΟΗΕ στο Μάλι, έφτασε το απόγευμα της Κυριακής στο Κιντάλ προκειμένου να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο, συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Μούσα Μάρα, επισκέφθηκε την πόλη της Κιντάλ, βόρεια της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, DPA, ο αριθμός των νεκρών παραμένει ασαφής.
Οι αντάρτες, οι οποίοι ανήκουν στο αυτονομιστικό Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MNLA) που ζητούν την ανεξαρτησία για το βόρειο Μάλι, είπαν ότι σκότωσαν 14 στρατιώτες και πήραν ομήρους 4 αξιωματούχους της κυβέρνησης καθώς και 24 στρατιώτες. Όπως δήλωσε στο DPA ο εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας, Μούσα Αγκ Ασσαρίντ, οι άνδρες κρατούνται ως «όμηροι» επειδή η κυβέρνηση απέτυχε να φέρει εις πέρας τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το MLNA.
Η κυβέρνηση του Μάλι και άλλες ομάδες Τουαρέγκ είχαν υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία τον Ιούνιο του 2013 στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο, χωρίς ωστόσο αυτή να έχει τεθεί μέχρι τώρα σε ισχύ.
«Μεταξύ των δεσμεύσεων της κυβέρνησης ήταν και η απελευθέρωση των μελών μας που κρατούνταν. Ωστόσο, αντί να τους απελευθερώσουν, συνέχισαν να συλλαμβάνουν ακόμα περισσότερους Τουαρέγκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του MNLA.
Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2012, το Μάλι κάνει απέλπιδες προσπάθειες για την αποκατάσταση της τάξης.